Iz prošlosti – polog za budućnost

mradenovic

Povijest OŠ 22.lipnja počinje 1896. godine kada je izgrađena u Ulici Ante Starčevića. Osnovna škola 22.lipnja se prije 40 godina preselila iz stare i derutne zgrade u zgradu koju je projektirao Boro Stambolija. Učenici su tako dobili najmoderniju, najsuvremeniju i najveću školsku zgradu u Sisku.

Tijekom niza godina škola je podvrgnuta nužnim i značajnim građevinskim zahvatima. Tako su od 1994. do danas postavljen kosi krov, uređena je posebna učionica za informatiku, izgrađeno je igralište, izmijenili su se radijatori i parketi u sportskoj dvorani, uređena je muška garderoba, uređeni su prostori produženog boravka. Okoliš uljepšavaju zelene površine i cvjetne gredice. Ovo se ljeto radilo na sanaciji sanitarnih čvorova koji su nakon 40 godina u potpunosti obnovljeni, a izgrađeno je i autobusno ugibalište i parkirna mjesta, potrebna roditeljima koji dovoze svoju djecu u školu od kojih je dio djece s teškoćama u razvoju.U budućnosti se planiraju radovi energetske učinkovitosti-postavljanje toplinske izolacije na krovu i fasadiranje zgrade. Izmijenit će se podovi u učionicama i povećati asfaltirane površine.

Sve što se u novoj zgradi radilo u proteklih 40 godina, objedinjeno je u hemeroteci koja je danas predstavljena učenicima i nastavnicima. Proslavi rođendana zgrade prisustvovala je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je izrazila kako joj je drago što na rođendan ne dolazi praznih ruku. Grad je, naime, sufinancirao projekte i radove koji su se u školi odvijali ovo ljeto. Zgrada je tako ponovno jedna od najbolje opremljenih škola u Sisku, ali kako ističe ravnateljica Azra Rađenović “prostor i zgrada nisu dovoljni, oni su samo jedan od uvjeta. Ljudi, ljudi su važni”.

najčitanije