Ikić Baniček: "Antifašizam je kompas za razlikovanje dobra i zla!"

nn

261020211635267885.jpeg

U Spomen parku Brezovica kraj Siska jučer je održana svečanost u povodu Dana antifašističke borbe. Spomen je to na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred. Odred koji je brojio svega 70-ero djevojaka i mladića, ujedno je i jedna od prvih antifašističkih postrojbi u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Kako bi iskazali svoje poštovanje i prisjetili se svih žrtava borbe protiv antifašizma, jučer su se u Brezovici okupila izaslanstva državnog vrha, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Robert Podolnjak, zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici Diplomatskog zbora, predstavnici županije Sisačko-moslavačke, predstavnici Grada Siska i brojni gosti i uzvanici.

Nakon svečane ceremonije polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomenika žrtvama antifašističke borbe, prisutnima se prvi obratio organizator svečanosti – Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

“Da nije bilo antifašista i konačne pobjede u Drugom svjetskom ratu, ne bi bilo ni cjelovite Hrvatske u današnjim granicama. To je činjenica koja je jasna svakome tko se imalo pozabavio našom prošlošću, no, hrvatski desničari tu istinu još nisu spoznali. Oni uporno krivotvore činjenice, misleći da će zbog toga nestati. Moram ih razočarati – one neće nestati”, rekao je Habulin. Jedna od činjenica koju je istaknuo je da je bilo zločina i na strani pobjednika, ali da pobjednička politika nije bila zločin, te kako te dvije stvari treba dobro razlikovati.

Na kraju se osvrnuo na falsificiranje činjenica: “I danas nakon svega, svjedočimo nasrtajima čak i iz redova vlasti na vrijednosti i značenja antifašističke borbe, svjedočimo negiranju antifašizma kao jednog od temelja suvremene Hrvatske i sve se to pokriva frazom o slobodi javne riječ. To je cinična laž – sloboda javne riječi ne opravdava falsificiranje činjenica! Nitko u Republici Hrvatskoj nema pravo da pod krinkom velikog domoljublja prisvaja Hrvatsku – ona je domovina svih njezinih građana”, naglasio je.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček čestitala je svima dan antifašističke borbe, no naglasila je da važnost današnjeg dana u hrvatskoj povijesti nije samo u činjenici da se jednom godišnje prisjetimo hrabrosti i žrtve onih koji su sudjelovali u antifašističkoj borbi prije 75 godina, već na pojave kojima svjedočimo i u ovom našem trenutku.

“Svjedoci smo, naime, pokušaja da se perfidnom zamjenom teza one koji su ubijali i i klali proglašava žrtvama, a one koji su bijegom u šumu spašavali goli život i uzeli oružje u ruke u nužnoj obrani sebe, svojih bližnjih i svojih sugrađana od najgoreg bezumnog nasilja koje je svijet do tad vidio, proglašava zločincima. Protiv tog novog fašizma i dalje se treba boriti jer i dalje bitka nije dobivena”, rekla je Ikić Baniček i nastavila: “Ako dozvolimo da relativiziranjem žrtve i zločinaca zamagle razliku između njih i nas – istinskih antifašista, onda će oni pobjediti, a mi izgubiti. Onda će bilo tko, pa i notorni neofašist kojem su dali zadatak da nam ubije kulturu moći za sebe reći da je antifašist iako niti jedan jedini antifašist kojeg ja poznajem nikada niti mrtav ne bi na sebe pri zdravoj pameti stavio ustašku kapu. Onda će se na stadionima iz sveg glasa oriti ustaški poklič, a oni koji su ga poveli bit će proglašeni za ljubitelje opere ili za nagluhe i slabijeg sluha, onda će bilo tko crtače svastika i nasilnike moći proglašavati orijunašima samo da sakrije pravu ositinu – a to je da su neofašisti! Mi izgubiti u toj bitci ne smijemo. Na to nas obvezuje 77 i mladića i djevojaka koji su se u bitku upustili s gotovo zanemarivim šansama da pobjede i prežive. Digli su se protv sile pred kojom je strepila cijela Europa i na kraju su srećom, uz ogromne osobne žrtve i uspjeli. Time su i nas, nasljednike njihovog antifašizma zauvijek obvezali da se borimo i da ne izgubimo”, naglasila je gradonačelnica.

U ime Sisačko-moslavačke županije, uzvanicima se obratila Ivanka Roksandić, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja je naglasila kako Hrvatska koja je stvorena u Domovinskom ratu ima antifašizam kao dio svog identiteta, te da će upravo na tim temeljima i dalje graditi svoju budućnost, a govor su održali i Madi Ismailov u ime Diplomatskog zbora zemalja antifašističke koalicije, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Margareta Mađerić, izaslanica predsjednika Vlade, doktorica znanosti Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica Uprave, a završni govor je u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, održao njezin izaslanik, gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić.

“Ponosan sam što s vama stojim na ovom povijesnom mjestu i što zajedno obilježavamo ovaj značajan događaj hrvatske povijesti. Sjećajući se hrabrosti i odlučnosti 79 boraca legendarnog sisačkog odreda od kojih je samo njih 38 preživjelo, ponosno možemo reći da su oni bili ta iskra koja je zapalila veliki antifašistički plamen i pokrenula općenarodni ustanak protiv okupacije i fašističke strahovlade. U odnosu na broj stanovika, Hrvatska je s oko 200 000 boraca potkraj rata imala najmasovniji pokret otpora, podnijevši relativno i najveće žrtve od oko 64 000 tisuće poginulih. Usporedimo li te brojke s puno većim državama, vidimo koliki je hrvatski doprinos europskoj slobodi i europskom antifašizmu. Baš zato nikada ne dozvolimo da nam itko lijepi bilo kakve ustaške ili bilo kakve druge fašističke etikete. Svjesni smo mi zla koje je učinjeno za vijeme Nezavisne hrvatske države koja nije bila ni nezavisna ni hrvatska, već izdajnička, zločinačka i na štetu hrvatskog naroda. To je teret koji nas prati i koji smo usudili, te opomena za budućnost da nikada ne dopustimo bilo kakvo ponižavanje drugog i drugačijeg”, rekao je Bandić, no naglasio i kako bismo trebali biti svjesni da su neki pod zastavom časne antifašističke borbe također činili zlo.

“Desetljećima su neki od tih zločina prešućivani. Kako bismo očuvali vrijednost anifašističke borbe, ne dopustimo da se pojedina, pa i komunistička zlodjela ili ideološka zastranjivanja, skrivaju pod skutima antifašizma. Previše je vremena prošlo da ne bismo racionalno i objektivno mogli pogledati vlastitu prošlost, biti ponosni na ono što je dobro, a osuditi ono što je zlo. Previše je izazova pred nama u budućnosti da bismo još bili zakopani u rovove prošlosti”, zaključio je Bandić.

Na kraju obillježavanja Dana antifašističke borbe, svečanost je glazbom uveličao Vokalni ansambl Lipe uz glazbenu pratnju Zijada Fuke na harmonici i tamburaškog orkestra Janko Stjepušin iz Martinske Vesi.

Za kraj podsjetimo kako je jučerašnji dan izgledao prije 75 godina. Naime, rano ujutro 22. lipnja 1941. godine nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez i tako prekinula kratkotrajno savezništvo Hitlera i Staljina. Na vijest o tome događaju, bez ikakvih naloga sa strane, upravo sisački komunisti i antifašist krenuli su pod vodstvom Vlade Janjića Cape u šumu, u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom. Antifašisti nisu čekali proglase i pozive koji su kasnije zaredali, već su krenuli u akciju, svjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u nacionalno-oslobodilačkoj borbi pridonesu slomu fašizma.

najčitanije