Glazbeni program na Šetnici: Ivan Grobenski, The Gentleman i Seine

mradenovic

251020211635198583.jpeg

Gradska galerija Striegl večeras, povodom Dana antifašističke borbe organizira glazbeni program na Šetnici Slave Striegla. Na sisačkoj Šetnici vas očekuju glazbenici koji su ujedno i dio projekta i istoimenog kompilacijskog albuma ”Zagreb Calling – Generacija bez refrena”. Album okuplja imena koja već neko vrijeme na kreativnoj razini čine kompaktnu skupinu glazbenika koje bismo mogli i trebali nazivati – novom hrvatskom scenom, a idejni začetnik ovog projekta je producent Vedran Peternel.
U Sisku vas očekuju tri izvođača koja su sudjelovala u izradi kompilacije: Ivan Grobenski, The Gentleman i Seine, a program počinje u 19:30.

IVAN GROBENSKI
Ivan Grobenski je na sceni jednako dugo koliko i nije bio na sceni, a od 2017. pričaju da je odmetnik u kantautorskim vodama. Objavio je tri samostalna albuma (“Lessons in Life and Love”, “On Death & Other Problems” i “Siromahi & Lazari”), tri albuma uživo (“Live Lessons”, “IG and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” i “Zacharana Mochvara FB Live Session”) i “Island Life” EP. Ivan Grobenski nastupa uz pratnju benda Siromahi i Lazari (Leo Beslać – , Marin Hraščanec – klavijature i Marko Lucijan Hraščanec – saksofoni). Ovog ljeta planira odsvirati 20-ak koncerata diljem Hrvatske i regije.

THE GENTLEMAN
The Gentleman je svestrani glazbenik dubokog senzibiliteta, kantautor i multiinstrumentalist. Svoj prvi album (The Gentleman) objavio je 2017. godine, a ove je godine objavio dva singla „Hide & Seek“ i „You Always Came in Flowers“ koji najavljuju izlazak njegovog drugog albuma. Nedavno je sudjelovao u projektu „Zagreb Calling“ u sklopu kojeg je snimio akustičnu verziju pjesme „Hide & Seek“. Nastupao je diljem Hrvatske i regije, te na INMUSIC festivalu 2019. godine. Surađivao je i s mnogim hrvatskim glazbenicima i bendovima ( Ivan Grobenski, U pol 9 kod Sabe, Mak Murtić, Moskau, Filip Pavić, Anna Moor i dr.).
The Gentleman, pravim imenom Marko Lucijan Hraščanec, autor je glazbe za niz kazališnih predstava i radijskih drama (radijska drama „Ne zaboravi pokriti stopala“ za koju je skladao glazbu dobila je nagradu Hrvatskog glumišta 2020. godine.), te je čest suradnik obrazovnog i filmskog programa Hrvatske radiotelevizije

SEINE
Seine je desetogodišnji kantautorski projekt Ivana Ščapeca. Nakon raspada njegove matične grupe Vlasta Popić, pridružuju mu se Dimitrij Petrović (Vlasta Popić, Radost!) i Boško Mijušković (Straight Mickey&the Boyz, Turisti, Škrtice…) te se Seine formira kao bend. Iste godine, grupa pobjeđuje na najvećem regionalnom natjecanju bendova Demofest u Banja Luci, odlazi na europsku turneju i snima debitantski album u produkciji Borisa Mladenovića (Jarboli, Veliki Prezir…). Početkom 2017. bas gitaru preuzima Ivan Grobenski (Moskau, Bubblegum…), a u rujnu izlazi njihov prvi album naziva ‘Sno Sna’ za slovensku izdavačku kuću Moonlee Records, te francuski VOX Project. Nakon pedesetak koncerata i nekoliko turneja, Grobenski napušta grupu te Seine postaje duo u postavi gitara-bubanj. Dvojac se sve više okreće elektronskom zvuku, kojeg prate math i trip hop ritmovi, dok poetska preokupacija iz intimnog pojedinačnog seli u distopijsko i političko. Uskoro izbacuju prvi singl ‘Nebo’ kojeg prati stop-motion videospot u režiji Marine Uzelac. Njihov drugi album naziva ‘22’ izašao je u svibnju 2019. te naišao na odobravanje kritike i publike. Uslijedila je regionalna promocija albuma te velika europska turneja po Francuskoj i Njemačkoj. Početkom 2020. nominirani su za nagradu IMPALA za najbolji europski nezavisni album, a ove godine njihov spot ‘Nebo’ osvaja nagradu za najbolji animirani spot na festivalu Muzzik Awards. Uslijed apokalipse otkazane su im sve turneje i dane provode u studiju radeći na trećem albumu najavljenom za jesen 2021. Na ovom će koncertu nastupiti kao trojac, s Vatroslavom Živkovićem (Nemeček, litl itali) na bas gitari i elektronici.

Osim Ivana Grobenskog, The Gentlemana i Seine, na kompilaciji ”Zagreb Calling – Generacija bez referena” su sudjelovali i drugi aktualni glazbenici, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja i Porto Morto.

najčitanije