Direktorica Svjetske banke u posjetu Sisku

ibb

U posjet Sisku danas je došla direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabette Capannelli. U pratnji predstavnika gradske uprave i sisačkog Crvenog križa Capanelli je obišla tvrtku Ćubela Sistemi u Capragu, centar grada i jedno od kontejnerskih naselja u Sisku:

”Prošloga tjedna krenuli smo u obilazak Sisačko-moslavačke županije, posjetili smo Petrinju, posjetit ćemo i Glinu i okolna mjesta. Već ranije sam imala priliku upoznati sisačku gradonačelnicu i posjetiti Sisak, a želja mi je bila doći i sada nakon tragedije koja se dogodila u prosincu, kako bih vam iskazala potporu Svjetske banke i suosjećanje sa stanovništvom stradalom u potresu, izgubljenim životima, domovima i radnim mjestima . Hrvatska vlada obratila se Svjetskoj  banci za pomoć u saniranju posljedica na potresom pogođenom području. U suradnji s državnom i lokalnom upravom radi se na evidentiranju nastale štete, kako bi se na osnovu toga mogle poduzeti mjere sanacije. Ta će se dokumentacija koristiti i za apliciranje na fondove solidarnosti, fondove Svjetske banke i ostale fondove za revitalizaciju ovog područja. Zato smo ovdje, kako bismo na terenu dobili uvid u stanje u kojem su se našli i sami stanovnici, ali i privatni i javni sektor, osobito zdravstvene i obrazovne ustanove.  Drago mi je što smo se mogli osobno uvjeriti u posljedice potresa na području koje je i prije potresa imalo ekonomskih poteškoća i učinit ćemo najviše što možemo kako bismo pomogli”, rekla je direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabette Capanelli prilikom obilaska Tvrtke Ćubela Sistemi u Capragu u kojoj je u tijeku uređenje prostora s ciljem nastavka proizvodnje. Tvrtka se bavi izradom i ugradnjom PVC stolarije, djeluje 13 godina i trenutno zapošljava 12 radnika.

Vlasnik tvrtke Tomislav Ćubela prije potresa kupio je halu koju sada ubrzano stavlja u funkciju kako bi mogao nastaviti s radom:
”Znam da će biti teško, ali očekujem pomoć od države. Zahvaljujem se gradonačelnici koja je od prvog dana s nama, ali ne može Grad Sisak sam bez državne potpore. Najvažnije je da zadržimo radna mjesta, ostanemo u Sisku i da ne idemo raditi u Njemačku”, rekao je Ćubela.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček također apelira na državnu pomoć u revitalizaciji, napominjući da konkretni koraci moraju biti učinjeni što prije, kako bi stanovništvo ostalo živjeti na ovom području:
”Sada je potrebna akcija od resornih ministarstava da, kao prvo, pomognu ljudima koji mjesec dana nisu proizvodili i radili jer su spašavali živu glavu, strojeve i pokušavali osposobiti svoj prostor i kao drugo da se napravi dugoročni plan revitalizacije ovog kraja i to kroz sve segmente, od ekonomskog do društvenog.  Ključna je brzina, dakle, brzo donošenje oduka i da čim prije od Vlade RH dobijemo konkretne mjere za očuvanje radnih mjesta. Brine me da ćemo nakon obnove imati  nove kuće i zgrade, ali će ljudi zbog proteka vremena i dugog čekanja napustiti područje  jer neće biti dovoljno kvalitetnih radnih mjesta”, rekla je gradonačelnica.

svj banka4 svj banka3 svj banka2svj banka5

najčitanije