Dani sira na sisačkom placu do 2.veljače

imp

261020211635248094.jpeg

Već tradicionalno Gradska tržnica Sisak, njen mliječni dio obilježava Dane sira.
Cilj je kaže direktorica Tržnice Danka Kovač, promovirati autohtoni sir, karakterističan za sisačku Posavinu. “Ja sam proputovala Europu i mogu potvrditi da se niti jedan europski sir ne može usporediti sa našim domaćim. Tu su naše kumice koje su si dale truda, koje vrijedno rade i koje iz genereacije u generaciju prenose taj lijepi običaj proizvodnje domaćeg sira i vrhnja. Taj okus se ne može usporediti ni sa čime i mogu samo zaključiti domaća kvaliteta je naš izbor.” – kaže direktorica pozivajući posjetitelje tržnice da tijekom sljedećeg tjedna dođu i probaju što su za njih pripremili sisački OPG-ovci.
Njihov broj u „mliječnom dijelu“ još uvijek je respektabilan što svjedoči da je sisačka Posavina očuvala na daleko poznatu tradicionalnu proizvodnju sira. U ponudi su svježi sir, preveli sir, kuhani sir sa začinima, vrhnje, maslac i dr. Cijene se kreću od 20 kuna na više.
Osim sireva, na sisačkoj tržnici se može kupiti i svježe domaće mlijeko. Naime, već unatrag nekoliko godina OPG-a Mlađenović iz Dubrovčaka Desnog na tržnici ima postavljen mljekomat.
Dani sira na sisačkom placu traju do petka, 2.veljače.
Kako je bilo danas na placu možete pogledati ovdje

najčitanije