Čigoč domaćin 12. konferencije Europskih sela roda.

st

261020211635278379.jpeg

Čigoč, prvo Europsko selo roda, bit će domaćin 12. konferencije Europskih sela roda, koja će okupiti gotovo 50 sudionika iz 14 zemalja. Prvi dan konferencije bit će radni i održat će se u Krapju, drugi dan partneri mreže potpisat će u Sisku Sporazum o suradnji, a treći dan će se u Čigoču prigodnim programom proslaviti dan sela. Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje, Ivor Stanivuković, rekao je kako je domaćinstvo ovoj konferenciji važna stvar za razvoj turizma.

‘Ovo je vrlo važna i vrijedna manifestacija, kako za selo Čigoč, tako i za Sisak, županiju, ali i cijelu Hrvatsku’, rekao je Stanivuković.

Europska zaklada za zaštitu prirode, Euronatur,  proglasila je 1994. godine Čigoč prvim Europskim selom roda. Od tada, pa do danas, još je 13 europskih zemalja proglasilo svoja europska sela roda, a mreža partnera je osnovana 2000. godine kada je izrađena Deklaracija mreže Europskih sela roda s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja roda i njezinih staništa.

Lonjsko polje je, naglašava Stanivuković, zaštićeno područje, no to ne znači da se treba izolirati, nego ga treba održivo koristiti, bolje se povezati s lokalnim stanovništvom, osigurati više smještajnih kapaciteta i ugostiteljsku ponudu te poraditi na boljem marketinškom pristupu.

‘Ovo je prvi put da se ovakva jedna konferencija događa u Hrvatskoj, i to je velika stvar. Također, inicirali smo da se potpiše jedan zajednički dokument kako bi se postigla još bolja suradnja između europskih sela roda’, rekao je Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo.

Konferencija se održava od 25. do 27. lipnja.

najčitanije