Turistička ponuda Sisačko – moslavačke županije zadovoljit će i najzahtjevnije turiste

imp

Vožnja Vodomarom Lonjsko Polje

Za Sisačko – moslavačku županiju, kad je turizam u pitanju kažu da ima ponudu koja će zadovoljiti i one najzahtjevnije turiste.

Uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, naša županija nudi ljepotu netaknute prirode, tradicionalne gastronomske delicije te autohtona vina.
U njoj možete odmoriti dušu i tijelo, pobjeći od užurbane svakodnevice i gradske vreve, zastati i uživati u svim ljepotama koje nudi.

 

Što je ono u čemu turisti najviše uživaju, čemu se vraćaju i što novo možemo ponuditi, samo su neka od pitanja na koja će u razgovoru za Sisak portal odgovoriti direktorica Turističke zajednice Sisačko – moslavačke županije Ivana Plavec.

 

ivana plavec 1

 

Nekoliko zadnjih godina bilo je izuzetno teško za sve pa tako i turistički sektor. Jesu li pandemija koronavirusa i potres utjecali na broj posjetitelja?

Pandemija uzrokovana koronavirusom utjecala je uvelike na život svih nas. Gospodarstva diljem svijeta su doživjela velike udarce, a pandemija se pogotovo negativno odrazila na turizam u svijetu, Europi, a samim time i u Hrvatskoj. Uvedene su razne mjere koje su ograničile kretanje ljudi. No, polako ali sigurno se sve vraća u normalu što smo imali prilike vidjeti prvenstveno po statistikama dolazaka turista na Jadran proteklog ljeta. Veliko mi je zadovoljstvo reći da je porast broja turističkih dolazaka i noćenja na području naše županije također u porastu. Cilj je nastaviti taj pozitivan trend i rast i raditi na kontinuiranom povećanju noćenja što možemo ostvariti zajedničkim radom svih sudionika u turizmu-jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica ali ponajprije i samih ugostitelja i pružatelja usluga u turizmu.

 

Koje destinacije su posjetiteljima najdraže? Kojima se uvijek vraćaju?

Svaki dio naše županije ima posebnosti koje svojom ponudom privlače određenu strukturu gostiju te je zaista teško izdvojiti samo jednu. Selektivni oblici turizma na kojima Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije kontinuirano radi veći godinama, svakako pridonose raznolikosti ponude. Nakon pandemije koronavirusa, vidljiva je potražnja za selektivnim oblicima turističke ponude kroz cijelu godinu u odnosu na dotadašnji masovni turizam koji je u Hrvatskoj najizraženiji u ljetnim mjesecima na Jadranu. Boravak u prirodi, ljepota netaknute prirode, mir i odmor za dušu i tijelo, bijeg od vreve gradskih ulica i užurbanosti svakodnevice, samo su neki od razloga za dolazak na prostor naše županije.

 

Očuvanost prostora, rijetka naseljenost županije i očuvana tradicijska graditeljska baština daju velike razvojne mogućnosti u razvoju selektivnih oblika turizma. Kako stojimo sa zdravstvenim, lovnim pa i cikloturizmom?

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije prepoznala je razvoj već spomenutog selektivnog turizma kao potencijala naše županije čije oblike razvija u etapama. U 2022. godini Hrvatska turistička zajednica sufinancirala je 3 projekta selektivnog turizma koji se odnose na cikloturizam, konjički turizam te vjerski odnosno hodočasnički turizam u sveukupnom iznosu od čak 660.000 kuna. Projekti su bili nužni kako bi se ostvarili temelji za daljnji razvoj turističke ponude odnosno turističkog proizvoda.
Niti zdravstveni turizam nije zanemaren, a u tome svakako prednjače Lječilište i Top-terme Topusko. Sisačko-moslavačka županije kao jedinica regionalne samouprave je prepoznala je zdravstveni turizam kao veliki potencijal naše županije te provodi niz aktivnosti za poboljšanje kvalitete pružanja usluga. Posljednji je završen projekt energetske obnove zgrade Petrova gora u Topuskom, vrijedna gotovo 16 milijuna kuna, sufinanciran iz EU fondova, te su u potpunosti obnovljeni smještajni kapaciteti zgrade u sklopu Lječilišta Topusko. U tijeku je i izrada dokumentacije za uređenje kompleksa te će se u ponudu uvesti nove usluge. Planira se izgradnja wellnessa i potpuno novih sadržaja na bazenima za djecu, podignut će se kvaliteta smještajnih kapaciteta te će se povećati energetska učinkovitost.

 

Živimo u užurbanom svijetu, punom stresa i svi tražimo neki svoj kutak na kojem ćemo se odmoriti i napuniti baterije. Treba li s obzirom na blizinu Zagreba više promovirati ruralni turizam? U tim malim mjestima najbolje se može osjetiti lakoća življenja, bez gužvi i prometa, a okruženi smo prirodom i njenim bogatstvima.

Ruralni turizam postao je iznimno popularan oblik turizma, posebice nakon pandemije uzrokovane koronavirusom, a naša županija zaista ima mnogo toga za ponuditi i u tom segmentu. Spomenuli smo već eno-gastro ponudu koja je jedinstvena zbog jednostavnosti pripreme, a istovremeno i bogatstva i raznolikosti okusa. Moslavina je poznata kao ishodište škrleta te predstavlja iznenađenje za turiste zbog svoje autohtone eno-gastro ponude ali i mnogih drugih ljepota. Lonjsko polje i Krapje idealno su mjesto za sve ljubitelje aktivnog turizma ali i one koji su ljubitelji kulturno-povijesne baštine. Kostajničko područje poznato je po svojim bogatim šumama kestena po čemu je sam grad i dobio ime te po rijeci Uni koja je idealna za sve ljubitelje aktivnog odmora ali i za obiteljski odmor.
Blizinu Zagreba trebamo iskoristiti upravo u tom dijelu, najviše zbog dovršetka autoceste Sisak-Zagreb čime će Zagreb biti udaljen od ljepota naše županije samo 20-ak minuta vožnje.

 

Govorimo o ljepotama i ponudi naše županije te broju turista koji dolaze, no imamo li dovoljno kapaciteta za smještaj gostiju?

Smještajni kapaciteti su u stalnom porastu ali još uvijek nedovoljni i u sljedećem razdoblju Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije aktivnim kampanjama radit će na animiranju pojedinaca da povećaju i moderniziraju svoje smještajne kapaciteta.

 

Na koji način Turistička zajednica potiče mlade ljude na bavljenje turizmom? Pogotovo u ruralnom dijelu gdje prekrasni krajolici i netaknuta priroda.

Turistička zajednica kao takva ima zadaću promicati i razvijati turizam. Da bi turistička zajednica u tom bila uspješna nužna je povezanost svih dionika, a ponajprije pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i druge usluge u turizmu. U suradnji s nadležnim institucijama i ministarstvima kroz različite programe i smjernice nastojimo potaknuti veći interes mladih ljudi za bavljenje turizmom koji će biti prvenstveno nadogradnja njihova rada na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu prilikom čega će turistima moći ponuditi domaće proizvode.

 

Brojne su manifestacije koje populariziraju županiju. Znamo da se kroz njih oživljava povijest mjesta, uči o baštini, gastronomiji i sl. Imamo li u planu još neke ili ostajemo kod ovih prepoznatljivih?

Neke manifestacije se na našem području održavaju već dugi niz godina da su same po sebi već postale brend. Ali uvijek ima mjesta i za nadogradnju jer brendiranje županije kao destinacije predstavlja dugotrajan proces koji zapravo nikada ne prestaje. Ponuda se uvijek treba obogaćivati dodatnim sadržajima i od velike je važnosti pratiti trendove u turizmu kako bismo pravovremeno mogli prepoznati i reagirati na potrebe turista, kako domaćih tako i inozemnih.
U budućnosti očekujemo pokretanje novih manifestacija koje će okupljati lokalne zajednice, a samim time i turiste koji će biti upoznati s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koju će pratiti neizostavna eno-gastronomska ponuda.

 

ivana plavec 2

Možemo onda na kraju zaključiti kako je Sisačko – moslavačka županija poželjna turistička destinacija kontinentalnog turizma i pozvati sve koji nisu bili da posjete neki njezin kutak i uživaju u autentičnosti destinacije.

Turističke osobitosti Sisačko-moslavačke županije nude vam opuštanje u netaknutoj prirodi, vraćanje vremena u neke viteške dane, opuštanje u ljekovitim vodama, uživanje u domaćim jelima i dobroj moslavačkoj kapljici. Dolaskom u Sisačko-moslavačku županiju dotičete Moslavinu, Posavinu, Pounje, Slavoniju, Pokuplje, Turopolje, Banovinu i Kordun.

Dođite i odmorite se uživajući u ljepotama Sisačko-moslavačke županije.

 

 

Foto: Turistička zajednica Sisačko - moslavačke županije

najčitanije