Besplatna struja i u lipnju za stanovništvo čiji su objekti dobili žutu ili crvenu naljepnicu

nn

251020211635198736.jpeg

Kao jednu od mjera pomoći stanovništvu s potresom pogođenog područja, Vlada Republike Hrvatske je uvela mjere otpisa potraživanja i naknade za električnu energiju.

Ova odluka na snazi je i za lipanj, ali samo za stanovništvo čiji su objekti nakon potresa dobili žutu ili crvenu naljepnicu.

„Ovim zaključkom Vlada RH preuzima obvezu da i u lipnju za dio naših stanovnika na potresom pogođenom području preuzima obvezu izmirenja njihovih računa za električnu enegiju. U kontekstu ove odluke, ona se odnosi na one stanovnike koji su bili nastanjeni u onim objektima kojima je dodijeljena oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina: N1 – neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja, N2 – neuporabljivo zbog oštećenja, PN1 – privremeno neupotrebljivo, potreban detaljan pregled, te PN2 – privremeno neupotrebljivo, potrebne mjere hitne intervencije, a koji su obilježeni istaknutom crvenom i žutom naljepnicom i koji se nalaze u zamjenskom smještaju na navedenom području, odnosno kraljnjim kupcima na privremenom smještaju u kontejneru i kontejnerskim naseljima. Isto tako, ona se odnosi i na one koji su korisnici ili članovi njihovog kućanstva korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Čorić, napomenuvši da je ovom odlukom nadležno ministarstvo zaduženo da privatnim opskrbljivačima nadoknadi potraživanja za isporučenu električnu energiju u visini izdanih računa za lipanj 2021. godine“, rekao je ministar Čorić.

Ukupni trošak je procijenjen na jedna milijun kuna, te će se potrebna sredstva osigurati preraspodjelom u okviru sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske.

najčitanije