Bačić u Petrinji najavio novi Zakon o obnovi i prikladni smještaj za stanovnike kontejnerskog naselja

imp

Branko Bačić 6

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić u radnom je posjetu Sisačko – moslavačkoj županiji, odnosno Petrinji i Dvoru.

 

branko bačić 3

Svoj posjet potresom pogođenom području započeo je sjednicom Stožera civilne zaštite, nakon koje je na konferenciji za medije istaknuo neke od svojih prioriteta kada je obnova u pitanju. Jedan od njih je i povlačenje što više novaca iz fondova EU koji su nam na raspolaganju do 30.lipnja ove godine.

„Republika Hrvatska je iz sredstava Fonda solidarnosti dobila i osigurano je za proces obnove iznos od milijardu i tri milijuna eura. Od toga 683 milijuna eura za područje Zagreba i 319 milijuna eura za područje Petrinje”, kazao je Bačić dodajući da su ta sredstva namijenjena za obnovu javne, komunalne i prometne infrastrukture kao i za obnovu zgrada javne namjene.

 

branko bačić 5

Prioritet je i zbrinjavanje svih sugrađana koji se još nalaze u mobilnim stambenim jedinicama.
„Plan je da do iduće zime, do 1. studenoga, za sve njih osiguramo prikladan smještaj. Prikladan smještaj razvrstali smo u sedam vidova stambenog zbrinjavanja te ćemo se obvezati kao Ministarstvo, a i Županija, Gradovi i Općine, da u idućih desetak-15 dana napravimo plan stambenog zbrinjavanja.“, istaknuo je Bačić.

 

branko bačić 4

Ministarstvo graditeljstva izradilo je novi Zakon o obnovi, koji će tijekom dana biti upućen u e-Savjetovanje. Novi prijedlog zakona napravljen je zbog toga što se objedinjavaju svi nositelji procesa obnove pod okvir Ministarstva: Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije te Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
Bačić je naglasio da će se njime smanjiti broj sudionika u procesu obnove, kao i dokumentacija potrebna za provedbu same obnove i to za 40 posto u odnosu na sadašnje stanje.

„Ministarstvo je izradilo novi Zakon o obnovi, koji će tijekom dana biti upućen u e-Savjetovanje i bit će idućih sedam dana biti dostupan svim zainteresiranim stranama u procesu. Najava je bila da ćemo mijenjati zakon, no kako zakon mijenja i rekonstruira model obnove, kako dolazi do objedinjavanja svih nositelja procesa obnove, kako snažno smanjujemo dokumenatciju potrebnu za provedbu same obnove teško je bilo ulaziti u izmjene i dopune zakona, jer bi onda takva izmjena bila nepregledna kako svim korisnicima tako i svima koji su na tome radili. Stoga smo, kako bi taj zakon bio pregledniji, jasniji, dostupniji i efikasniji u provedbi napravili novi zakon“, rekao je ministar Bačić te napomenuo kako je cilj da u hitnoj proceduri zakon bude u Hrvatskom saboru do 15. veljače, a nakon toga i usvojen.

 

branko bačić 1

„Obveza je države da u ovoj godini riješi izazove koji su nužni za rješavanje.”, kaže Bačić naglašavajući da ne vjeruje da može postići zacrtano ne bi se toga ni uhvatio, a uživa i podršku premijera.
Novi ministar vjeruje da će do kraja lipnja iskoristiti europski novac namijenjen za obnovu.
“Tim koji je već sada organiziran radi na olakšavanju utroška sredstava. Utrošiti 630 milijuna eura u 23 tjedna i to nije jednostavno, ali ću nastojati učiniti sve da se niti jedna lipa ne vrati u europski proračuna, ali moram biti realan i oprezan kada dajem takvu izjavu.”

naselje sajmište

 

Bačić najavljuje i brojčanik na stranicama ministarstva gdje će se moći pratiti trošenje novca.

 

 

Prilikom obilaska kontejnerskog naselja na Sajmištu u Petrinji ministar Bačić je razgovarao s građanima pa je u jednom razgovoru otkrio novosti oko samoobnove.
„Zakon će propisati da onog trenutka kada se krene u samoobnovu cjelokupni iznos će biti uplaćen i zakon će omogućiti da svi koji su u samooobnovi se taj proces nastavi, a kad zakon stupi na snagu preostali iznos do potpune samoobnove će vama biti uplaćen i nećete biti u lošijem položaju od obih koji tada krenu u samoobnovu.”, rekao je Bačić.

 

 

Najavio je Bačić da će u roku od 30 dana od stupanja na snagu napravit će se aplikacija koja će građanima omogućiti da informiraju o statusu bez zvanja institucija. Sutra bi se trebao održati sastanak ministarstva i grada Zagreba na temu ubrzavanja obnove u glavnom gradu.

 

Osim kontejnerskog naselja u Petrinji, potpredsjednik Vlade i ministar Bačić obišao je i dvije završene zamjenske obiteljske kuće. U Dvoru će otvoriti gradilište višestambene zgrade, čiju izgradnju sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

najčitanije