Akcije u Sisku povodom Svjetskog tjedna glaukoma

ibb

U sklopu nacionalne kampanje pod nazivom “Zaustavimo glaukom” i obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, koji se na inicijativu Svjetske glaukomske organizacije održava unatrag 10 godina, i ove će se godine, od  11. do 17. ožujka 2018. održati javnozdravstvene akcije u 24 hrvatska bolnička centra pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Referentnog centra za glaukom RH te uz potporu Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva. U akciju će biti uključen i Odjel za oftalmologiju i optometriju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak.

Cilj akcije je preventivno djelovanje, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje glaukomske bolesti te širenje znanja i spoznaja o glaukomu kao jednom od vodećih uzroka slijepoće u svijetu (4,5 milijuna ljudi nepovratno je izgubilo vid kao posljedica ove bolesti, a procjenjuje se da će broj oboljelih do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna ljudi).

U okviru sudjelovanja Odjela za oftalmologiju i optometriju OBS organizirat će se “Dan otvorenih vrata” u prostoru očne poliklinike, u srijedu 14. ožujka.2018.,  gdje će se od 09,00 do 18,00 sati obavljati mjerenja očnog tlaka (screening tonometrije) i informiranje o glaukomskoj bolesti za pučanstvo i sve zainteresirane zaposlenike OBS.

U četvrtak 15. ožujka 2018. u 19 sati u Državnom arhivu Sisak (Frankopanska 21) bit će organizirano stručno predavanje za liječnike obiteljske medicine te članove HLK i Zbora liječnika Sisačko-moslavačke županije:  “Glaukom zatvorenog kuta” , predavač: Sanda Rožanković dr. med., spec.oftalmologije.

Također bit će organizirana stručna predavanja u suradnji s Udrugom za slijepe i slabovidne Sisačko-moslavačke županije.

najčitanije