85 godina Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Sisku

ibb

Velika obljetnica sisačke fizijatrije, čija povijest započinje osnivanjem Jodnog lječilišta i kupališta 1932. godine, zahvaljujući sisačkom industrijalcu Petru Tesliću, proslavljena je svečanim skupom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Sisak.
1. svibnja 1932. godine Petar Teslić izgradio je i zgradu “Jodnog lječilišta” te omogućio uporabu jodne vode u zdravstvene svrhe uz stručni liječnički nadzor specijalista balneologa dr.Mile Kneževića.

O jedinstvenom prirodnom resursu i jednom od amblema grada Siska, jodnoj vodi, prigodno predavanje “Sisačka jodna voda” održala je voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Tatjana Vrga,dr.med.,spec.fizikalne medicine i rehabilitacije, na svečanosti je promovirana i spomen publikacija Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju čiji su autori dr. Vrga i prof.povijesti umjetnosti  Berislav Persoglia, a skup je popratio i nastup Ženskog vokalnog sastava Lađarice.

Uz priču o njegovu nastanku, razvoju i  predstavljanju suvremenog Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, na obilježavanju 85. obljetnice Odjela predstavljena je i vizija njegova budućeg razvoja, a sve u cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge svojim pacijentima i očuvanju njihovog sustava za kretanje: ” Radimo poštujući sva suvremena načela struke i pokrivamo sva rehabilitacijska područja. Moto je fizijatrijske struke ‘Kretanje je život,život je kretanje’ – tek kada dođe do poteškoća u kretanju, znamo što to znači. Sve ovo vrijeme težimo primijeniti suvremene metode fizikalne medicine i želimo što više biti na raspolaganju našim sugrađanima i potrebitim bolesnicima”, rekla je voditeljica Odjela, dr Tatjana Vrga.

najčitanije