Hoće li Jodno lječilište ponovno postati jodno?

imp

Jodno 16

Obnova Jodnog bilo je jedno od pitanja na aktualnom satu posljednje sjednice Županijske skupštine. Vijećnika Tomislava Kralja zanimala je dinamika njegove obnove.

jodno 7

Osim same obnove, objekt se dograđuje i dobit će nove dodatne sadržaje, rekao je odgovarajući na pitanje župan Ivan Celjak.
„Radovi napreduju dobrom dinamikom i dobrim tempom. Vezano za Jodno koje je vrlo važno za Siščanke i Siščane, možemo izvijestiti javnost da smo napravili idejno rješenje za dogradnju zgrade Jodnog, dakle proširit ćemo kapacitete za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i osloboditi dodatne kapacitete za venerologiju i dermatologiju. Isto tako pokrenuli smo nabavu za provođenje istraživanja, a vezano za jodnu vodu. Obzirom da znamo da je Jodno u Sisku bilo poznato po jodnoj vodi i mi sada želimo vidjeti postoji li jodna voda na toj lokaciji, kakve je kakvoće, kakve je temperature i naravno ako postoji da iskoristimo jodnu vodu u svrhu liječenja“, rekao je Celjak.

jodno 9

Što podrazumijeva cjelovita obnova i koji na koji će se način objekt proširiti pojasnio je Darjan Vlahov, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije, podsjetio je kako će zgrada biti cjelovito obnovljena.
„Cjelovita obnova podrazumijeva ojačavanje konstruktivnog objekta, konstruktivnu sanaciju objekta i sve poboljšice koje smo sukladno mogućnosti financiranja iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka obvezni izvesti. To znači da zgrada lječilišta Jodno neće biti samo obnovljena, nego i poboljšana. Zgrada će dobiti novu fasadu, zgrada će dobiti novu stolariju, novi sustav grijanja, novi sustav rasvjete, ventilacije, klimatizacije. Po tom uzoru rade se sve zgrade koje cjelovito obnavljamo, po tom uzoru će biti obnovljena i ova zgrada. Torketiraju se nosivi zidovi kako bi se oni protupotresno ojačali na razinu IV na koju smo obvezni ojačati objekte javne namjene, posebno one u području zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja jer su te tri vrste objekta prepoznate kao oni koji trebaju dobiti najveću razinu zaštite. U suradnji sa Općom bolnicom, mi smo očistili onu parcelu iza lječilišta Jodno i tu se počinje sa istražnim bušotinama i s projektiranjem idejnog projekta za samu dogradnju lječilišta Jodno. Tako da osim ove cjelovite obnove cijelog lječilišta, ono će dobiti dodatne i nove sadržaje“, kazao je Vlahov.

jodno 11

Vrijednost radova je 2,5 milijuna eura, čiji se završetak očekuje u svibnju ove godine.

 

Ukupna površina objekta Jodnog je 1.475 m2, a u njemu su smješteni Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Odjel za dermatologiju i venerologiju OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Svi naši sugrađani i dalje će zdravstvene usluge oba odjela moći koristiti u zgradi Jodnog lječilišta jer se obnova provodi u fazama, odnosno prvo se obnavlja centralni i sjeverni dio zgrade, a nakon toga slijede radovi na južnom dijelu.

jodno 2

Zahvaljujući termomineralnoj vodi koja zbog povišenog sadržaja joda spada u rjeđe u svijetu, Jodno lječilište Sisak nekada je bilo jedno od najuređenijih i turistički najprivlačnijih lječilišta u Hrvatskoj.
Vrhunac razvoja doživjelo je pedesetih godina prošlog stoljeća, a nakon nekoliko desetljeća stagnacije Odjel ponovno na starom mjestu počinje raditi 2002.godine, ali bez upotrebe jodne vode.

 

 

 

najčitanije