Održan „Škrlet Garden Dream“

imp

U sklopu sada već poznate kutinske izložbe vina pod nazivom „Moslavina“, održan je događaj sljubljivanja tradicionalnih moslavačkih jela s autohtonim sortama moslavačkog vinogorja – „Škrlet Garden Dream“.

Manifestacija je ove godine održana proteklog vikenda u Vinariji Trdenić, te je privukla brojne znatiželjne posjetitelje i zaljubljenike u dobru kapljicu.
„Moslavina je mala vinska regija koja ima strašan potencijal, ne samo u sorti Škrlet već i u puno drugih sorti poput Pinota, Rizlinga i Traminca. Zbog teritorija koji može pružiti svježa ljetna vina, izvrsna je klima za pjenušce, rose vina kao i za ozbiljna vina za odležavanje. Širina koju u vinima pruža, Moslavina je jedinstvena u našoj državi, stoga svi vinoljupci koji posjete Moslavinu i kušaju moslavačka vina, ali i tradicionalna jela ostanu iznenađeni potencijalom i kvalitetom vina kao i širinom ponude“, istaknuli su domaćini ovog eno gastro eventa Tomislav i Krešimir Trdenić.

Ove godine sljubljivanje je vodio poznati sommelier Tomislav Jakopović koji je na edukativan i zanimljiv način vodio degustaciju te približio vina posjetiteljima, dok su se na meniju mogla pronaći jela zanimljivih naziva kao što su Gic gic kanapei, Moslavačka krumpir juha, Široki rezanci u bečarskom paprikašu, Lungić Veselog Moslavca i domaća štrudla od jabuka s makom.
Pjenušac Vinarije Trdenić, Škrlet Vinarije Florijanović, Škrlet Vinarije Belajec te Škrlet Iconic Lagene Winery bili su glavni akteri večeri.
„Ovaj eno gastro event je pozornica, odnosno izlog najznačajnijih hrvatskih destinacija jer je sorta škrlet pokazala još jednom svoju raskoš,“ istaknuo je Jakopović, podsjetivši na bogatstvo same sorte i njenu aromatsku raznolikost i okusom značajnu vrijednost, te naglasivši kako sorta škrlet mora ostati autentična i domicilna u Moslavini.

Poznati novinar i bloger Domagoj Jakopović – Ribafish prisjetio se vremena dok se škrlet uparivao sa šaranom na rašljama, te istaknuo svoje oduševljenje održanim „Škrlet Garden Dream- om“, posebnim ugođajem i toplinom koju sami domaćini pružaju.
„Spoj hrabrosti, prirode i kvalitetnih vina rijetko gdje uspijeva, no ovdje u srcu Moslavine, u ambijentu Vinarije Trdenić mogao bih uz sve to svaki dan gledati zalazak sunca“, poručio je Ribafish.

Čuveni vinski bloger Ivo Kozarčanin istaknuo je kako je Moslavina senzacionalna vinska regija koja je u svjetskim i hrvatskim razmjerima jako mala, no ima tri nevjerojatno lijepe sorte koje uspijevaju u Moslavini, a prva je Škrlet.
„To je sorta koja ima ogroman potencijal i koja može dati vina različitih stilova kao što su pjenušci, mladi škrleti, vina koja su odležana, zatim macerirana vina te vina koja mogu čekati i nekoliko godina da izađu pred publiku. Druge dvije sorte su Moslavac i Dišeća ranina koje su također vrijedne spomena“, rekao je Kozarčanin.

 

Ovogodišnji „Škrlet Garden Dream“ ispunio je, prema mišljenju organizatora i brojnih posjetitelja, sva očekivanja i postao pravi raj za nepca brojnih ljubitelja vina moslavačkog vinogorja.

najčitanije