Otvoren Festival vina – MoslaVina Kutina 2024.

imp

Festival Vina 10

Uzdignutim čašama i riječima “Živi bili škrlet pili”, jučer je otvoren “30. Festival vina – MoslaVina Kutina”. Ne može se puno festivala pohvaliti ovako dugom tradicijom, a posebnost ove manifestacije je što izlaže vina izvornih hrvatskih sorti, a posebno autohtone sorte Moslavine – škrlet.

 

Festival je organiziran pod pokroviteljskom Sisačko-moslavačke županije i Grada Kutine nazočili su zamjenik župana Mihael Jurić, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i pročelnica UO za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša Anita Sinjeri Ibrišević.

 

“Ovo je vrlo važna manifestacija koji Sisačko-moslavačka županije prepoznaje i odlukom župana podupire s iznosom od deset tisuća eura. Također, cijeli projekt škrlet, Županija podupire od prvoga dana i iznimno smo ponosni na sve naše vinare i vinogradare koje proizvode ovo kvalitetno vino koje je sve traženije u svim relevantnim restoranima kako na kontinentu, tako i na dalmatinskoj obali”, izjavio je zamjenik Jurić.

 

Škrlet je prva sorta na kojoj je provedena klonska selekcija iz koje danas imamo vrlo kvalitetan sadni materijal. Na ovom projektu, koji je trajao preko 15 godina, radili su stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prvi su cjepovi proizvedeni na vinogradarskom institutu Geisenheim u Njemačkoj. Zanimljivo je da je struka za ovaj pionirski pothvat dala prednost škrletu u jakoj konkurenciji drugih autohtonih sorti poput malvazije, žlahtine, pošipa ili plavca malog.

Festival Vina 5

Posjetitelji su mogli sudjelovati na stručnim predavanjima, prezentacijama te atraktivnim kulturno–zabavnim i gastronomskim sadržajima. Manifestacija nastoji promovirati moslavačke vinare, autohtone sorte vina, kulturu pijenja vina te Sisačko-moslavačku županiju kao vinsku regiju.

 

Ovogodišnji dobitnici plaketa i nagrada su Vinarija Mikša, Vinarija Trdenić, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Fakin, VLado Mikulčić. Šampion izložbe je Vina Glavica.

 

Uz mnogobrojne goste, manifestaciju su nazočili izaslanika predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik u Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir te izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Sisačko - moslavačka županija Foto:

najčitanije