Održana manifestacija „Škrlet u čaši“

imp

škrlet 18

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, uz kojeg je bio predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, proveo je dan u Moslavini, kao domaćin manifestacije „Škrlet u čaši“, jednodnevnog posjeta vinskim destinacijama u Moslavini, organiziranog na županovu inicijativu, za novinare koji prate ovu temu i domaće vinare iz drugih dijelova Sisačko-moslavačke županije.

 

Kroz cijelu manifestaciju goste je vodio poznati influencer, novinar i bloger, Domagoj Jakopović „Ribafish“, dok je stručni dio vođenja kušanja vina preuzeo uvaženi naš sommelier Tomo Jakopović.

 

Gosti su autobusom došli iz Zagreba u Popovaču, gdje su ih dočekali župan sa suradnicima i domaći vinari.

 

„Škrlet u čaši“ počeo je kod zaljubljenika u vino i škrlet Adolfa Cvancigera, gdje su uz prve pozdravne riječi i upoznavanje sa škrletom i njegovom poviješću, gosti imali prigodu pratiti prikaz narodnog običaja „Vincekovo“, koji su izveli članovi KUD-a Repušnica, prema tekstu “Moslavačko vincekovo” Dragutina Pasarića.

 

KUD “Repušnica” najstarije je izvorno kulturno umjetničko društvo na području Grada Kutine, koje će iduće godine proslaviti 95. obljetnicu osnutka.
U vrlo ugodnoj atmosferi ovdje je manifestaciju i formalno proglasio otvorenom, odnosno zaželio dobrodošlicu gostima i zajamčio im ugodan dan u Moslavini.

Ova manifestacija je dio šireg projekta, koji ima za cilj promovirati Moslavinu, kao kvalitetnu turističku, vinsku destinaciju, naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutno imamo u tijeku natječaj „Turizam +“ i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga, s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje, kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova…
Tu smo osigurali značajna sredstva, maksimalnih 15 000 € po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu više, bolje, da zarade, naravno, više, a sve to ide u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije.“ rekao je u ovoj prigodi župan Ivan Celjak.

 

„Škrlet u čaši“ nastavljen je u vinariji Trdenić, gdje je Tomo Jakopović vodio degustaciju škrleta i gdje su se svi sudionici manifestacije pogostili izvrsnim ručkom, domaćim specijalitetima Moslavine.

 

Nakon ovih dviju popovačkih vinarija, manifestacija je nastavljena u Kutini, u vinariji Mikša, još jednom vođenom degustacijom vina i razgledom vinskog podruma domaćina Mikše.
Za kraj ovog jednodnevnog posjeta u Vinskom dvoru u Kutini je župan Ivan Celjak dodijelio nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta ove godine. U kategoriji amatera pobijedio je
Marijan Dolovčak, iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine.

 

Foto – SMŽ

 

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije