Za ''Susret u vrtovima'' odabran i Park skulptura u Sisku

ibb

Povodom Europske godine kulturne baštine 2018., na poziv Ministarstva kulture Republike Francuske, po prvi puta Republika Hrvatska zajedno s ostalim europskim zemljama sudjeluje u manifestaciji Susret u vrtovima 2018.

U sklopu manifestacije u četiri hrvatska perivoja/parka održat će se prigodni programi organizirani od strane konzervatorskih odjela u Rijeci, Požegi, Zagrebu i Sisku te partnera.

Park skulptura u Sisku, nastao u okviru kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak, jedan je od 4 perivoja/parka u Hrvatskoj odabranih za sudjelovanje u manifestaciji. Tako su prigodni programi perivojima/parkovima u Opatiji, Lipiku, Zaprešiću i Sisku postali dio zajedničkoga događanja u razdoblju od 1. – 3. lipnja 2018. koje objedinjuje više od 3000 vrtova diljem Europe pod sloganom Europa vrtova.

Organizatori pozivaju građane da se priključe i sudjeluju u organiziranim stručnim i edukativnim obilascima kojima ih se želi potaknuti da obrate više pozornosti na prostor oko sebe, na usku povezanost između ljudi i prirode te da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora. Isto tako, ovom će se prigodom informirati o važnosti podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju ove vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, važnosti obnove vrtova kao i nužnosti stručne edukacije za stručnjake te prijenos znanja.

U Parku skulptura, u naselju Caprag u Sisku, u petak 1. lipnja 2018. u 10 sati za djecu predškolskog i školskog uzrasta organiziran je obilazak i upoznavanje sa skulpturama, florom i faunom, potom radionice te Dan otvorenih vrata Vrta osjetila Dječjeg vrtića Sisak Novi.
Program se nastavlja i u subotu 2. lipnja 2018. u 10 sati predstavljanjem likovnih radova s radionica i stručnim vodstvom za širu publiku po Parku skulptura i upoznavanje s biološkim raznolikostima faune i flore u urbanim sredinama.

najčitanije