Prezentiran zbornik "The Conservation of Sculpture Parks"

imp

261020211635241097.jpeg

Sisak je prije tri godine, 2015. bio domaćin međunarodnog skupa o očuvanju parkova skulptura, SPark:Conservation of Sculpture Parks.
Konferencija je bila vezana uz projekt zaštite i očuvanja Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika “Željezara Sisak”, zaštićenog kulturnog dobra. Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu sudjeluje u tom projektu od 2012. godine, a sve što je rečeno na tom skupu posvećenom obnovi skulptura na otvorenom, u zbornik, uz pomoć svojih suradnika pretočila je doc. dr. sc. Sagita Mirijam Sunara. Današnja promocija zbornika, odlično se poklopila, kaže Sunara, s početkom godišnje restauratorske radionice u Parku skulptura i Danima industrijske baštine grada Siska.
„Danas počinje i 7. konzervatorsko restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak. Popodne stižu studenti Umjetničke akademije iz Splita. Divno je što će ovaj tjedan imati priliku, uz rad na skulpturama u Parku, pratiti program Dana industrijske baštine. To je studentima jedinstvena prilika da čuju nešto o obnovi broda “Galeb”i da posjete nekadašnje Željezarine pogone.“, kaže Sagita Mirijam Sunara.

zbornik muzej 2
Knjiga donosi cjelovite tekstove četrnaest usmenih izlaganja održanih na konferenciji koji obrađuju teme vezane za očuvanje, održavanje i zaštitu skulptura na otvorenom i skulpturalnih pejzaža na primjerima iz Europe, Sjeverne Amerike i Australije.
Knjiga započinje i završava Siskom. Otvara je rad na temu Parka skulptura Željezare Sisak, zbirke koju čini 38 skulptura na otvorenom nastalih između 1971. i 1990. godine u okviru Kolonije likovnih umjetnika “Željezara Sisak”.

“Rad je vrijedan zbog toga što daje prikaz konzervatorsko-restauratorskih radionica koje su održane od 2012. do 2016. godine. Usto daje sažeti prikaz povijesti Željezarine kolonije likovnih umjetnika. Rad otvara brojna etička i praktična pitanja koja se kroz ovu publikaciju daju na uvid čitavoj znanstvenoj zajednici, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.“, ističe Sunara.
Sisak se nalazi i na koricama: naslovnicu knjige krasi fotografija skulpture Josipa Zemana Crne vizije I (1983.) iz Parka skulptura Željezare Sisak.

najčitanije