Sutra svi na kulturno taljenje

sisakportal-hr

261020211635291598.jpeg

Prvo izdanje Festivala Željezara započinje sutra, u petak, 6. lipnja u Sisku. Festival započinje aktivističkim programom i to u 14 sati otvaranjem Konferencije o samoorganiziranju na Trgu hrvatske državnosti u Sisku u sklopu kojeg će se održati razgovor sa bivšim radnicima Željezare i organizatorima festivala.

U 15 sati slijedi tribina pod nazivom Solidarnost netko mora organizirati na kojoj će sudjelovati Hrvoje Jurić (Direktna demokracija u školi), Davor Rakić (EKN – Petrokemija Kutina) i Daša Poredoš Lavor (Građanska inicijativa Moj grad Sisak) s ciljem iznošenja vlastitih iskustva o tome kako najbolje živi i raste solidarnost i koji organizacijski modeli ju prate.

Nakon tribine, od 16.30 sati sve posjetitelje partizanskim grahom počastit će ekipa iz udruge Mreža antifašistkinja Zagreb (MAZ), a program se nastavlja od 17 sati tribinom Sisak- vodeni putevi nove industrije u organizaciji Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID-a. Na tribini će se razgovarati o važnosti razvoja riječnog prometa za grad Sisak i regiju s obzirom na ekonomsku isplativost, ekološku prihvatljivost i energetsku učinkovitost.

Umjetnički program započinje u 20 sati i to otvaranjem velike izložbe u Institutu u sklopu tvorničkog kompleksa Željezara na kojoj sudjeluje niz suvremenih umjetnika – Mladen Stilinović, Siniša Labrović, Slaven Tolj, Igor Grubić, Marijan Crtalić, Andreja Kulunčić, Nemanja Cvijanović, Boris Cvjetanović, Kata Mijatović, Marko Ercegović, Željko Badurina, Božena Končić Badurina, Boris Greiner, Vlasta Žanić, Zoran Pavelić, Marko Tadić, Sandro Đukić, Božidar Katić, Zarkoff, Darko Bavoljak, Cirkorama, Barbara Blasin, Atonio Grgić.

U isto vrijeme bit će otvorena i interaktivna izložba elektronske glazbene opreme Synth Lab u organizaciji udruge Kult.Com i studija Sensorium.

Glazbenici okupljeni oko udruge i studija izložit će svoje instrumente u prostorijama laboratorija Instituta, danas u vlasništvu poduzeća Applied Cheramics. Tamo će ih spajati u funkcionalne setupe na kojima će improvizirati, svirati kratke live actove, razgovarati s posjetiteljima i razmjenjivati iskustva.

Za sami kraj umjetničkog dijela programa prvog festivalskog dana, sve posjetitelje očekuju dva perfomansa – u 22 sata u dvorištu Instituta performans će održati multimedijski umjetnik i performer Siniša Labrović, a od 22.30 sati na ulazu u šumu pored Instituta slikar i umjetnik Zoran Pavelić.

Dodatna zanimljivost za sve posjetitelje festivala je svakako program Kulturni Stalker – riječ je o umjetničko-turističkim turama po halama Željezare uz sudjelovanje umjetničkog direktora festivala Marijana Crtalića i stručnog vodiča, inženjera Branka Buhina i to u razdoblju od 15 do 18 sati. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na info pultu u zgradi Instituta.

Glazbeni program započinje u 18 sati, a održat će se na pašnjaku iza Instituta do ranih jutarnjih sati. U petak nastupaju The Bambi Molesters, Antenat, Punčke, My Buddy Moose, Tobogan, Kuje i laseri, a u sklopu klupskog programa N/Nor, Tanz Kommanda, Dali B te S&C live.

Aktivistički i umjetnički dio programa su besplatni. Cijena festivalske ulaznice u pretprodaji iznosi 50 kuna, a cijena dnevne 30 kuna. Cijena festivalske ulaznice na samom festivalu iznosi 70 kuna, a cijena dnevne 40 kuna. Uz kupljene ulaznice u pretprodaji, svi posjetitelji mogu ostvariti pogodnosti za javni prijevoz na relaciji Zagreb-Sisak.

Festival Željezara uključuje umjetnički, aktivistički i glazbeni program, a cilj je kroz tri dana uz pomoć stotinjak sudionika domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene upogoniti prostor Željezare i okolne objekte i naselje te barem privremeno ostvariti kulturnu proizvodnju.

Festival Željezara - Satnica

Sve informacije dostupne su na službenim festivalskim stranicama www.festivalzeljezara.org

najčitanije