Starta Festival Željezara 2019.

imp

261020211635229578.jpeg

Početak tjedna znači i početak šestog izdanja Festivala Željezara.
Umjetnički dio programa započinje cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u prostorima naselja Caprag i samog centra grada Siska. Službeno otvorenje Festivala Željezara 2019. godine, uz performans Pine Ivančića održat će se u sisačkoj Galeriji Striegl s početkom u 19h. Na otvorenju će se, nakon performansa, u neformalnom tonu, moći vidjeti izložba s ovogodišnjeg 3. Festivala Grafoskopa na kojem će se predstaviti radovi Vane Gaćine, Filipa Borellija i Marijana Crtalića. Potom će umjetnici, koji su izvodili performanse/ akcije/ intervencije u urbanim tkivima grada Siska kao i popularne industrijske zone Siska Capraga, održati kratka predavanja o svom radu koja će popratiti i projekcije njihovih autorskih video radova.

Festival Željezara 2019. godine imao je uvod u suorganizaciji akcije/ performansa/ prosvjeda čuvenih zagrebačkih Zlih bubnjara, povodom prosvjeda „5 do 12 NE opasnom otpadu u gradu Sisku i SMŽ!“, u organizaciji sisačke inicijative Siščani ne žele biti Smetliščani. Nastup Zlih bubnjara 27. travnja bio je uvod u press konferenciju i najava istoimenog prosvjeda koji se je održao 4. svibnja 2019. godine.

U raznim dijelovima Capraga i Siska, ovog puta, svoje akcije/ performanse/ intervencije izvest će nekolicina afirmiranih hrvatskih umjetnika: mlađi umjetnici Matej Knežević, Frane Rogić i Bojan Koštić kao i već nešto duže poznati i priznati umjetnici Marijan Molnar i Pino Ivančić koji će održati i performans na službenom otvorenju u Galeriji Striegl. U Galeriji Striegl cijelog dana će se moći vidjeti izložba s ovogodišnjeg 3. Festivala Grafoskopa održanog nedavno u prostorima AKC Medike u Zagrebu.

U utorak, 29.listopada, u prostoru sisačkog Državnog arhiva u 19h, održati će se čitanje poezije sisačkih pjesnika, u organizaciji autora i organizatora sisačke stihovnice- Siniše Matasovića.

U srijedu, 30. listopada, u Galeriji Striegl, s početkom u 19h, svoj performans izvesti će umjetnica Vesna Mačković koja će, uz projekciju svog novog video rada, predstaviti i njen ovogodišnji projekt s kojim je putovala po svijetu te će predstaviti i aktivnosti svoje udruge Arktik. Također će biti i prikazan najnoviji film Danijela Pavlića koji je ovih dana osvojio nagradu u filmskom festivalu u Tuzli. Danijel će održati i popratno predavanje o svome radu. U sklopu događanja, svoj performans održat će i organizator Festivala Željezara- Marijan Crtalić.

U četvrtak, 31. listopada, u galeriji Striegl, u 19h, pjesnikinja Sanja Baković održat će prezentaciju i čitanje poezije skupine autorica G-rupa (Selma Sarajlić Kanazir, Ana Martina Bakić, Sanja Baković, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Ives Buljan). Sanja je, inače, organizatorica, u zagrebačkim pjesničkim krugovima popularnog događanja „Odvalimo se poezijom“.

U subotu, 2. studenoga, u Galeriji Striegl, u 18h, zaključno atraktivno predavanje o radionicama u parku skulptura Željezare Sisak, prodekanice za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije u Splitu dr. Sagite Mirjam Sunare uz asistenciju Tine Tomšič.

najčitanije