"Ruta sisačkih pivovara"

imp

261020211635287158.jpeg

Dani industrijske baštine bliže se svome kraju. Tijekom manifestacije koja je započela 19.rujna građani i gosti grada upoznati su s mogućnostima kvalitetnog korištenja industrijske baštine kao razvojnog potencijala grada Siska. Kroz predavnja su se upoznali s problematikom industrijske baštine s područja Njemačke, te s industrijskom baštinom Osijeka. Posjetili su i postrojenje Segestice i Riječnu luku , odnosno pristanište i skladište. Za kraj je ostao šećer.

I to obilazak rute sisačkih pivovara.Ruta sisačkih pivovara nastoji prezentirati tradiciju proizvodnje pive u gradu Sisku od 1855. godine. Tada je u grad stigao Čeh Novak koji je pokrenuo proizvodnju u zgradi koja postoji do današnjeg vremena i koja predstavlja najstariji industrijski pogon u gradu. Ta je pivovara kroz povijest mijenjala vlasnike da bi krajem 19. stoljeća došla u vlasništvo bogate sisačko – zagrebačke obitelji Alexander koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare. Navedena obitelj odlučila je modernizirati proizvodnju te 1912. godine osnivaju novu pivovaru na području grada pod nazivom Zibel.

Danas su od te pivovare očuvani podrumi koji ocrtavaju snagu nekadašnje tvornice. O tradiciji proizvodnje pive u našem gradu ostala su samo sjećanja, a ruta koja se orrganizira trebala bi postati osnovica za daljnje promišljanje turističkih potencijala grada. Za razgledavanje rute sisačkih pivovara koja počinje u 9 , treba se dobro pripremiti. To znači s obzirom da se ide u podzemlje topla odjeća, gumene čizme i baterija. Avantura je zagarantirana.

Okupljanje je na lokaciji Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2, zatim se odlazi na lokaciju
Nova pivovara, Klizalište Zibel, Gundulićeva bb

najčitanije