Festival Željezara – Zajednički (g)rad

pm

261020211635279588.jpeg

Drugo izdanje sisačkog Festivala Željezara održat će se od 1. do 7. lipnja 2015. godine, a ovom prilikom organizatori Festivala pozivaju sve zainteresirane da se pridruže radnom programu Festivala i Inkubatora Željezara koji se otvara u ponedjeljak, 1. lipnja predavanjem, panel diskusijom i radionicom na temu različitih perspektiva razvoja.

Tijekom praktične radionice, a na temelju inspiracije i uvida dobivenih na predavanju i panel diskusiji te vlastitih znanja i iskustava, polaznici će kreirati nove ideje za strategiju lokalnog razvoja baziranu na potencijalima kulture i srodnih industrija (kulturno i društveno poduzetništvo, kreativne idustrije, kulturni turizam). Koristeći metode participativnog sudjelovanja, organizatori i partneri Festivala Željezara žele stvoriti prostor za smislen dijalog među sudionicima i podržati proces revitalizacije postindustrijskog grada.

Inkubator Željezara je program koji se održava u sklopu Festivala Željezara pod vodstvom kreativne agencije Lab 852. Sastoji se od niza komplementarnih alata koji doprinose revitalizaciji industrijske baštine Siska kroz inovaciju i osuvremenjivanje prakse umjetničkih kolonija i kulturne politike Željezare Sisak u razdoblju od 1971. – 1990.

PREDAVANJE: Transmodernost – Irena Ateljević, 1. lipnja 2015.

Irena Ateljević, ekološka feministica i stručnjakinja za održivi razvoj, ponudit će novu perspektivu razvoja kulturnih i kreativnih industrija temeljenu na paradigmi transmodernosti, nove planetarne vizije prema kojoj cijelo čovječanstvo postaje svjesno da smo svi međusobno povezani, uključujući i naše ekosustave biljaka i životinja.

VIDEO: https://vimeo.com/69534592

PANEL DISKUSIJA: Vizije revitalizacije, 1. lipnja 2015.

U trenutku kada se brojne inicijative iz različitih perspektiva bave pitanjem revitalizacije industrijske baštine Siska,  polazišna osnova panel diskusije je potreba za njihovom integracijom, umrežavanjem, suradnjom i artikuliranjem zajedničke vizije u skladu s postojećim uspješnim inicijativama i lokalnim resursima.

Panelisti: Vlatko Čakširan (Gradski muzej Sisak), Krunoslava Kosina – Milutinović (Aplied Ceramics, PISAK, KULin), Marijan Crtalić (Festival Željezara), Alma Trauber (Gradska galerija Striegel), Goran Grgurač – pročelnik Ureda za kulturu Grada Siska

Moderatorica: Karmen Krasić Kožul (Lab 852)

RADIONICA: Scenariji razvoja – Latica Mladina, 1. lipnja 2015.

Latica Mladina, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za razvoj ljudskih potencijala, polaznicima radionice ponudit će niz kolaborativnih alata s ciljem zajedničkog definiranja nekoliko mogućih scenarija lokalnog razvoja (pesimističnog, optimističnog i realističnog). Predviđene aktivnosti: upoznavanje,  kreiranje kolektivne Mentalne mape, World Cafe, prikupljanje rezultata i predstavljanje zaključaka.

Predavanje i panel diskusija su otvoreni za širu javnost bez prethodne prijave. Sudjelovanje u radionici je zbog ograničenog broja polaznika potrebno prijaviti na e-mail: info@lab852.com.

Predavačice i voditeljice programa:

Irena Ateljević je vizionarka, cijenjena akademkinja i istraživačica u području održivog razvoja kroz jačanje zajednice. Čvrsto vjeruje u povezivanje teorije s praksom te je u 20 godina iskustva svoju strast prema društvenoj pravdi i razvoju ljudskog potencijala izrazila kroz brojne projekte o ekonomskoj i društvenoj transformaciji. Projekte je izrađivala diljem cijelog svijeta, od Hrvatske, koja je njen dom, do Novog Zelanda, Australije i Južnog Pacifika, Kine, Indije i Južne Europe. Osnivačica je projekta organske poljoprivrede Pheonix Arbora na rodnom otoku Murteru.

Latica Mladina je psihologinja i terapeutkinja s višegodišnjim iskustvom rada u području psihologije/psihoterapije, upravljanja ljudskim resursima i organizacijskog razvoja. Svoj rad bazira na konceptima humanističke psihologije, procesnog rada i art terapije. Osnivač je tvrtke Together d.o.o. za savjetovanje i razvoj  čija je misija poticanje razvoja pojedinaca i sistema prema zdravlju, ravnoteži i korištenju potencijala. Njihovi klijenti su razne tvrtke – od malih poduzetnika do velikih međunarodnih kompanija kojima je zajedničko to da su prepoznali ljudski resurs kao faktor koji čini razliku u poslovanju.

Voditelj programa Inkubatora Željezara:

LAB 852 je kreativna agencija osnovana 2011. godine u Zagrebu s ciljem pružanja usluga u području kulture i srodnih industrija. Vjeruju u kulturu koja širi horizonte, doprinosi održivom razvoju i dostupna je svima. Njihova je misija pružanje podrške pojedincima i organizacijama pri apliciranju spomenutih koncepata u vlastite projekte, planove i strategije. Iskustvo i raznolika mreža lokalnih i međunarodnih partnera njihovi su glavni resursi koje s podjednakim entuzijazmom ulažu u svaki projekt.

http://www.lab852.com/

najčitanije