Predizborne igre

mj

Opet (valjda u predizborno vrijeme) digla se hajka oko rada nedjeljom. Kažu iz sindikata da bi prodavači trebali imati slobodnu nedjelju, kako bi se mogli posvetiti obitelji. Ovaj puta se manje spominje da im je ta nedjelja potrebna za odlazak u crkvu.

Mislim, zašto su u povlaštenom položaju samo prodavači. Predlagatelji kažu da bi svaki građanin trebao nabaviti kruh i ono što mu treba za nedjeljni ručak dan ranije, dakle u subotu.

Shodno tome, ne smijete se razboljeti u nedjelju,  jer liječnici i medicinske sestre su sa svojom obitelji. Ne smije vas (ne daj, Bože) zaboljeti zub sa subote na nedjelju, jer vaš zubar će biti na obiteljskom ručku. Nemoj da vam padne na pamet da ložite vatru, pa da se zapali dimnjak. Zar ne znate da su vatrogasci na ručku sa svojom djecom. Isto tako, nemojte ići u posjetu rođacima u susjedni grad a da niste još u subotu natočili benzin. Naravno, benzinske postaje neće raditi nedjeljom. Vi, lopovi, baš nedjeljom idite u krađu, sve je mirno, policija upravo ruča u krugu supruge i dječice. Vlakovođe i kondukteri odmaraju u svojim stanovima i kućama, a poneki zalutali putnik uporno čeka na peronu. Zar ne znaš, čovječe, vlakovođe su na ručku.

Nemojte paliti televizore, jer nema programa, a u ponedjeljak nemojte ni pomisliti da kupite novine. Novinari su na nedjeljnom odmoru i obiteljskom ručku.

Država ponovno hoće pokazati zube, samo ne znam kome. Umjesto da nadgleda poslodavce i kažnjava one koji radnicima ne daju slobodni dan ili ako ih ne plate za rad nedjeljom, pribjegava lakšem načinu. Zatvorit ćemo trgovine, kažu.

Da, sjetio sam se. Kako će država nadgledati one poslodavce koji ne poštuju zakone kada inspektori ne rade nedjeljom. Zar ne znate. I oni su na obiteljskom ručku.

I tako se sve vrti u krug. Sve dok ne prođu izbori.

najčitanije