Pametnjakovići, ako ne znate, pitajte seljake

mj

261020211635264035.jpeg

Čitam u dnevnim novinama kako se razmišlja o uvođenju poreza na pse i mačke. Predlagatelji daju i obrazloženje. Samo, u prijedlogu nisu razvrstali pse po veličini, boji dlake, navikama i sl.
Kaže se da bi na psa porez iznosio 100 eura godišnje, a na mace (valjda) manje. Ovisilo bi koji pas ili maca više kaka i piša po javnim površinama, pa bi se i porez odrezao. Za cuckima bi išla komunalna inspekcija, brojala kada i koliko puta dotični pas digne nogu uz drvo, to bi se zapisivala u nekakve formulare. Po tome bi se porez odredio. Tko više sere, više eura na sunce.
Slušam ovih dana kako gospoda iz Vodoprivrede najavljuju da će napraviti novi most između Hrastelnice i Palanjka. Onaj često spominjani most (izgrađen prije nekoliko godina), Sava plavi za malo višeg vodostaja.
Dakle, gradit će se novi most, opet će se slupati milijuni kuna, nitko (po starom hrvatskom običaju) neće odgovarati zašto je sagrađen most koji je više bio igračka i što će se potrošiti milijuni kuna poreznih obveznika za gradnju novoga mosta.
U vojsci su nas učili – ako ti nešto nije jasno na vojnoj specijalki (karti), pitaj prvoga seljaka na kojega naiđeš. Nećeš se nikada izgubiti. E, da su bar inženjeri i projektanti sadašnjega mosta pitali obližnje Cigane kako treba izgraditi most, siguran sam da bi i najmlađi od njih dao pravi savjet.
Da smo mi prav(n)a država, oni pametnjakovići koji su dali izgraditi takav most, novi bi platili iz svoga džepa. Baš nemamo sreće s mostovima. Ili puše jaki vjetar, pa nisu za promet. Ili Sava malo naraste, pa su potopljeni i prohodni samo za one najhrabrije s visokim i snažnim automobilima..

najčitanije