Celjak: „HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici neće podizati stopu poreza na dohodak nakon ukidanja prireza“

382639915 6621460957908349 7859545930002963743 N

Županijska organizacija HDZ-a Sisačko-moslavačke županije održala je konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o nacionalnoj poreznoj politici i utjecaju na jedinice lokalne i područne samouprave. O odluci ukidanja prireza, koja stupa na snagu 1. siječnja 2024. i stopi poreza na dohodak u svim gradovima i općinama Sisačko-moslavačke županije u kojima je na vlasti HDZ više je rekao  sisačko-moslavački župan Ivan Celjak:

 

„Hrvatski sabor jučer je donio paket poreznih zakona koji stupaju na snagu na početku iduće godine. Poreznom reformom Vlada Republike Hrvatske, između ostalog, ukida prirez, što znači automatsko povećanje plaće za sve građane koji žive na području gradova i općina koji imaju prirez. Ako, naravno gradonačelnici i načelnici ne donesu odluku o povećanju stope poreza na dohodak“, rekao je Celjak te dodao kako je županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice prije nekoliko tjedana donijela jednoglasnu odluku na temelju koje HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici neće podizati stopu poreza na dohodak nakon ukidanja prireza, što znači da svim građanima koji žive na području gradova i općina kojima je na čelu Hrvatska demokratska zajednica početkom 2024. godine rastu plaće.

 

„Nadamo se da će ovaj primjer HDZ-ovih gradonačelnika i načelnika slijediti i ostali gradonačelnici i načelnici s područja Sisačko-moslavačke županije, da će pratiti politiku Vlade koja ima cilj povećati plaće svim građanima, ravnomjeran razvoj te fiskalnu autonomiju“, zaključio je Celjak.

 

Gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes podsjetila je kako su u Petrinji građani dodatno rasterećeni:

 

“Drago mi je što sam jučer imala priliku sudjelovati kao saborska zastupnica u izmjeni zakona kojim se građani dodatno rasterećuju. Grad Petrinja je od samog početka, od 2021., dakle od izbora, u toj politici rasterećenja građana. Odmah smo prve godine rasteretili Petrinjce u smislu smanjenja komunalne naknade. Nakon toga smo drastično snizili i komunalni doprinos za izgradnju i time potičemo ne samo veću potrošnju kod građana, nego i nove investicije, dakle i za gospodarstvenike. Budući da nećemo ići s povećanjem stope poreza na dohodak, omogućit ćemo građanima bolju ekonomsku situaciju, a izostanak Prihoda od prireza nadoknadit ćemo na druge načine. Između ostalog, na raspolaganju su nam brojni europski fondovi“, poručuje Komes.

najčitanije