Ej, Kolinda, gdje si, što radiš?

sisakportal-hr

Zgražavam se ovih dana listajući neke dnevne novine. Nema dana da ne osvane naslov – Kolinda radi ovo ili ono, Kolinda bila u kupnji, Kolinda je uspjela, Kolinda je vrhovna zapovjednica, Kolinda će seliti u Visoku, Kolindina garda…
Čitam imena potpisanih novinara, iako znam da urednici daju naslove, tzv. opremu članku. Pa pomislim – Bože moj, kakav kućni odgoj ima taj pisac ili urednik. Jesu li njega majka i otac, eventualno škola, naučila osnovama pristojnosti da se nepoznatoj osobi, pa bila i ona za sve nas „planetarno“ poznata, ne piše, što bi narod rekao „kao da su zajedno krave pasli“. Zar se nisu naučili da se za bilo koju osobu, pogotovo ako je ona predsjednica Republike, mora napisati – gospođa, Predsjednica ili (što nije greška) napisati cijelo ime i prezime.
[pro_ad_display_adzone id=”8958″]
Neka je takvo pisanje na dušu onome tko to ne zna (ili namjerno tako piše). Možda se neki od pisaca osobno zna s predsjednicom Grabar Kitarović, ali to mu ne daje za pravo da piše kako se njemu svidi. Svaka pisana riječ u novinama, je javna riječ. I podliježe nekim pravilima. Za usporedbu, evo jednog drugog primjera. Može li se itko, od uvaženih čitatelja, sjetiti da se za vrijeme predsjednikovanja Franje Tuđmana, napisalo – Franjo bio u Splitu, ili, Franjo otputovao u Njemačku. Da, bio je on naš Franjo, u našem razgovoru, ali ne i u pisanju. On je bio predsjednik države i tako ga se treba, i mora, oslovljavati.
I još nešto. Predsjedniku Franji Tuđmanu uvijek se ispred imena dodavalo dr. (što je i normalno, jer on je bio doktora nauka). Istovremeno, prof. dr. Ivi Josipoviću rijetko koji novinar je napisao dr., a prof. skoro nikada. A on je doktor nauka i još nešto više, redovni profesor na fakultetu.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije