Loše brojke: na cestama u županiji u zadnjih 8 mjeseci poginulo jednako osoba kao tijekom cijele prošle godine

st

Situacija u prometu je s aspekta sigurnosti ove godine lošija nego prošle, zaključio je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU sisačko-moslavačke Ivica Solomun. Razlog je što se u osam mjeseci ove godine broj nesreća s poginulim osobama izjednačio sa brojem istih tijekom cijele 2017. U 13 nesreća s poginulim osobama, koje su se dogodile od 1. siječnja do 3. rujna 2018., smrtno je stradalo jednako toliko osoba.

Također, zabilježeno je povećanje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama sa 270 nesreća ove, u odnosu na 239 nesreća prošle godine. Jedino se u nesrećama s materijalnom štetom bilježi smanjenje sa 630 nesreća, što je za 5,8% manje nego u 2017. godini, kada se dogodilo 669 takvih prometnih nesreća.

Unatoč poduzetim mjerama, odnosno utvrđenih 27.536 prekršaja u prometu, kojih je za 3,4 % više poduzeto u odnosu na prošlu godinu, stanje u prometu se nije popravilo pa se za naredno razdoblje najavljuje poduzimanje više preventivno-represivnih mjera prema svim kategorijama sudionika u prometu. Posebno će se pojačano ovakve mjere poduzimatina području Gline, gdje je zabilježeno povećanje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama sa deset prošle na 18 nesreća ove godine, a i dvije su osobe smrtno stradale, dok prošle godine na tom području nije bilo poginulih osoba u prometu.

Policija skreće pozornost i na prometne nesreće u kojima sudionici napuštaju mjesto događaja, a za koje su počinitelji u oko 85% slučajeva pronađeni, nakon čega bespotrebno snose veće sankcije, te se na njih apelira da su sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kao sudionici prometne nesreće dužni odmah ukloniti vozilo s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima te svakako sačekati dolazak policijskih službenika.

najčitanije