Savjeti sudionicima u prometu uoči i tijekom uskrsnih blagdana

Autocesta2

Svake godine pa tako i ove, uoči i tijekom uskrsnih blagdana, u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na našim prometnicama i to zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, ali i tranzita prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Najveće povećanje prometa na autocestama, državnim cestama i graničnim prijelazima očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima u petak, 7. travnja te u jutarnjim satima u subotu, 8. travnja, kao i poslijepodne i navečer na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja.

Uslijed povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća kao i broj stradalih osoba, a većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise. Iz tih razloga policija će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzimati niz preventivno-represivnih aktivnosti.

Policijska uprava sisačko-moslavačka provodit će pojačane aktivnosti u koje će se uključiti maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika te će se u funkciju staviti svi raspoloživi uređaji i oprema za nadzor i kontrolu prometa, a sve kako bi se promet na svim cestovnim pravcima odvijao bez poteškoća.

Međutim, aktivnost policije samo je jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća tako da ujedno apeliramo i na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno savjetujemo slijedeće:

 • na put krećite odmorni, izbjegavajte polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena, odnosno ako osjetite umor, zaustavite se i odmorite
 • prije polaska na put provjerite ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme
 • pravovremeno se, prije putovanja, informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama te o gužvama na prometnicama kojima namjeravate putovati
 • vežite se sigurnosnim pojasom (vozači, suvozači i putnici na zadnjim sjedalima vozila)
 • pobrinite se za primjeren smještaj djece u vozilu
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti
 • poštujte ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom)
 • ne konzumirajte alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
 • pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vozila kako ne bi došlo do nalijetanja na vozilo ispred
 • prilikom vožnje autocestom krećite se desnom prometnom trakom, a lijevu koriste samo za pretjecanje
 • na autocesti ne zaustavljajte niti parkirajte motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene
 • prilikom vožnje autocestom ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti nemojte izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožavate ili dovodite u opasnost druge sudionike u prometu
 • ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah adekvatno  osigurajte kako bi otklonili nove opasnosti te žurno obavijestite policiju.

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, u blizinama vjerskih objekata, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima i slično, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

 

foto: PU sisačko-moslavačka

najčitanije