U SMŽ danas 225 novih slučajeva zaraze, u subotu cijepljenje u Sisku na dvije lokacije

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 225 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski stožer Civilne zaštite.

 

Kako stoji u dnevnom izvješću Stožera, čak 100 novozaraženih osoba je iz Siska, 47 iz Kutine, 34 iz Petrinje, 13 iz Novske, 11 iz Popovače, sedam je osoba iz Lekenika, četiri iz Lipovljana, tri iz Hrvatske Kostajnice, po dvije su osobe iz Velike Ludine i Gline te po jedna osoba iz Dvora i Sunje.

 

Što se tiče porasta broja novozaraženih, ministar Beroš ističe da je to rezultat blagdanskih druženja, ali i omirkona, za kojeg kaže da je novost što je zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma. Na pitanje hoće li uvoditi strože mjere, odgovara da ćemo u Hrvatskoj tek vidjeti hoće li ta varijanta uzrokovati kaos kao što je slučaj u drugim zemljama. ”Nadam se da neće”, rekao je Beroš te dodao: ”Ako to neće biti tako, omikron će prohujati našom populacijom i na neki način dodatno nas aktivno imunizirati i pripomoći stjecanju kolektivnog imuniteta, onda ćemo nekakvim ekstremnim mjerama mi to usporiti. Što je dvojba, a ne znam odgovor u ovom trenutku – trebamo li uvoditi mjere i usporiti infekciju omikronom, spašavajući zdravstveni sustav, ali na taj način prolongirati infekciju ili ne”, istaknuo je ministar.

 

Županijski Zavod za javno zdravstvo nastavlja s akcijama cijepljenja. U srijedu, 5. siječnja cijepi se do 12:00 sati u Centru novog života u Petrinji. Dostupna su cijepiva Pfeizer, Moderna i Janssen. U subotu, 8. siječnja cijepljenje će biti organizirano u dvorani OŠ 22. lipnja i OŠ Braće Ribar, a cijepi se od 9 do 12 sati. Dostupna su tri cjepiva – Pfizer, Moderna i Janssen.

najčitanije