Županijski SDP: "Županija je pred bankrotom"

imp

Nakon nalaza državne revizije koja je u svojem izvješću utvrdila nepravilnosti u poslovanju Sisačko-moslavačke županije konferencijom za medije na tu temu reagirao je i županijski SDP.
Podsjetimo Revizija je utvrdila da je manjak proračuna, sa zadnjim danom 2018.godine, uključujući preneseni manjak, veći od 60 milijuna kuna iako ga je županija prikazala 16,6 milijuna kuna manjim, ne unijevši u njega sve obveze. Upućuje se i na nepravilnosti u novčana sredstva koja je SMŽ dala Razvojnoj agenciji SIMORA. Uočeni su i problemi s evidencijom službenih automobila za koje ne postoje podatci tko ih i zašto vozi.
To samo pokazuje, kaže Nikola Domitrović predsjednik SDP-a SMŽ, da je Županija pred bankrotom. „Nalaz Državne revizije je upravo potvrdio ono što mi pričamo a to je da poslovanje naše Županije neodgovorno i da je Sisačko-moslavačka županija pred bankrotom. Brojke i iznosi koje je navela revizija, ako se iščita onako u prenesenom značenju, Državna revizija je ustvrdila stečaj Županije te naložila Županiji da napravi plan saniranja manjka u poslovanju kroz više godina s obzirom da su nastale “dubioze“ prevelike da bi se kratkoročno uspjele sanirati.“, kaže Domitrović.
Na probleme u poslovanju i vođenju županije SDP kontinuirano upozorava, dodaje Domitrović, ali nažalost to je ostalo do sada samo na „političkom“ prepucavanju oporba – vlast. SDP i ostali članovi oporbe upozore i iznesu određene iznose, a župan Žinić odgovori da to nije tako i na tome ostane.
O konkretnim brojkama i nepravilnostima u županiji govorio je Saša Jagarčec, potpredsjednik županijskog SDP-a ipredsjednik GO SDP-a Popovača.
„Po nalazu Državne revizije, u 2018. godini nije evidentirano 16.661.459,00 kuna rashoda i obaveza za usluge razminiranja. Nadalje, 5.689.946,00 kuna nije utrošeno u propisane svrhe. Za 3.507.861,00 kuna (Edukativno prezentacijski centar i za razminiranje) nisu evidentirani rashodi, a s obzirom na stanje novčanih sredstava na kraju godine utvrđeno je da su se i tu nenamjenski trošila sredstva. Manjak prihoda u 2018. iznosi ogromnih 22.832.942,00 kuna. Preneseni manjak iz prethodnih razdoblja 20.849.746,00 kuna, što ukupno iznosi ogromnih 43.682.688,00 kuna ili 22,3% prihoda i primitaka ostvarenih u 2018. Tu je i 3.504.000,00 kuna nepovratne potpore SIMORA-i bez pojašnjenja! Nema evidencije o korištenju službenih automobila, itd… to su konkretne cifre, konkretne brojke“, upozorio je Jagarčec.

smž sdp 2
SDP je upozoravao i upozorava cijelo ovo vrijeme na katastrofalno stanje i nesnalaženje, neznanje i nesposobnost upravljanja županijom, ali isto tako i nudio rješenja. Vidimo, naglašava Domitrović, da i dalje ova županijska vlast nije shvatila što radi ili jednostavno ne zna i nije sposobna rukovoditi županijom ili je i dalje privatni interes jedino što ih zanima i nastaviti će tako dokle god mogu.
SDP je stoga predložio neka osnovna rješenja kako bi, kaže potprdsjednik SDP-a Sulejman Mrkić, pokušali spasiti što se spasiti da.
„Osnovne mjere koje predlažemo su:
1. Donošenje stečajnog plana Županije, koji bi se obavezno trebao izglasati na Skupštini i njegovo stavljanje u javnost kako bi se spriječile nove malverzacije i prikrivanje podataka
2. Odmah uvesti transparentni i javni proračun, onako kako mi predlažemo od 2017. godine
3. Napraviti reviziju potrebnih radnih mjesta, novu sistematizaciju i smanjenje broja zaposlenika s unaprijed objavljenim akcijskim planom potreba zapošljavanja, što bi trebalo dovesti do efikasnije i jeftinije javne uprave
4. Ukinuti korištenje službenih automobila 24 sata dnevno i ostalih povlastica za župana i dožupane
5. Ukinuti financiranje SIMORA-e, jer se oni trebaju financirati temeljem projekata. Previše je vremena prošlo da bi se sufinancirao nerad i nesposobnost stranački uhljebljenih kadrova
6. Prioritetno isplatiti zaostale poticaje u poljoprivredi, obećane i potpisane dotacije lokalnim proračunima, dobavljačima (posebno dobavljačima za „Pun ceker“) i drugima kojima se duguje
7. Zabraniti podizanje novih kredita
8. Ukinuti reprezentaciju i održavanje sjednica Županijske skupštine izvan Siska.“,predložio je mjere Sulejman Mrkić potpredsjednik SDP-a SMŽ, ujedno i predsjednik SDP-a Kutine, te dodao ako županijska vlast ne prihvaća ove njihove prijedloge i ako ne znaju neki drugi način kako izvući Županiju iz problema, da župan i dožupani daju ostavke.

najčitanije