Više od 50 dodijeljenih potpora za obnovu poljoprivrednih gospodarstava od potresa

imp

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo kako je do sada izdano više od 50 odluka o dodjeli potpora namijenjenih obnovi poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na Banovini te je započeto i s isplatama sredstava.
Primjetan je porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata odnosno kompleksne građevinske radove koji direktno utječu na očuvanje i jačanje poljoprivredne proizvodnje na pogođenom području. Pet takvih ugovora upućeno je samo ovoga tjedna u našu Sisačko-moslavačku županiju– kažu iz Ministarstva.

 

Uz ostale hitne mjere pomoći, Ministarstvo poljoprivrede je nakon potresa otvorilo prilagođene i pojednostavljene natječaje koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, putem kojih je stavljeno na raspolaganje 120 milijuna kuna. Omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, pojednostavljena je dokumentacija za prijavu na natječaj te je obveza dostave određene dokumentacije pomaknuta na kraj ulaganja.

 

S Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak stvoren je jamstveni program u sklopu kojega se garancija može opravdati sve do zadnje rate što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta te je osigurana stalna podrška savjetnika Ministarstva poljoprivrede. To znatno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta, stoji u priopćenju.
Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja nastavit će objavljivati natječaje u svrhu obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe poljoprivrednika za takvim tipom potpore.

 

Foto – Ministarstvo poljoprivrede

najčitanije