Vatrogasci na prijemu kod župana

Požari, poplave, potresi i sve druge nepogode ne mogu proći bez junaka naših dana – hrvatskih vatrogasaca.

Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se u Hrvatskoj i svijetu 4.svibnja, na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a u Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava i kao mjesec zaštite od požara.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, potresima, poplavama, prometnim nezgodama i dr. Tijekom prošle godine, kaže nam predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić, imali su gotovo 20 tisuća intervencije:

„Vatrogasci su na području naše županije uvijek bili na vrhuncu zadatka. Mi smo županija koja s područjem Banovine imamo svake godine velik broj požara na otvorenom prostoru. Tako je bilo i prošle godine, i ove, a da ne spominjemo i sve ono što smo radili za vrijeme Covida-19, kada smo dežurali sa službama hitne i policije. Od prvog dana smo vrhunski intervenirali za vrijeme potresa, imali smo preko 15 000 intervencija vezanih uz potres, a onda su uslijedile i ostale tijekom godine.“

Vatrogasna zajednica Sisačko – moslavačka županija ima 147 članica, a to su 4 Javne vatrogasne postrojbe, 141 Dobrovoljno vatrogasno društvo te dvije profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu. Dio vatrogasnih domova i opreme stradao je u potresu, a njihovu obnovu, napominje Brlečić,  kao i nabavu nove opreme planiraju kroz fondove EU. „ Sada koristimo priliku da ipremimo vatrogasce. Sve zajednice i sva vatrogasna društva koja imaju potrebu to napraviti sudjeluju u tome i očekujemo znatnu financijsku pomoć u nabavi najpotrebnije opreme. Tu će biti najviše za JVP Petrinja, ali i za sve ostale. Opremit ćemo se sa kvalitetnom opremom koja je uništena u potresu“.

Na svemu učinjenom za stanovnike županije zahvalio je župan Ivan Celjak i istaknuo da će učiniti sve da im pomognu kako bi vatrogasci bili bolje opremljeni. „Mi smo izuzetno zadovoljni njihovim radom, to su ljudi koji daju sve od sebe u obavljanju njihove primarne djelatnosti. Isto tako, važno je razvijati vatrogastvo jer su dobrovoljna vatrogasna društva često nositelji društvenih života, osobito u ruralnim područjima. Naravno da ćemo učiniti sve što je u našim mogućnostima kako bi pomogli vatrogascima da budu bolje opremljeni, da ispunimo sve što se od nas očekuje kao Sisačko-moslavačke županije i da razgovaramo s odgovornim osobama kako bi obnovili vatrogasne domove koji su stradali u potresu“.

najčitanije