Upozorenja za traktoriste

ibb

271020211635293534.jpeg

Budući da su u tijeku veliki proljetni radovi na poljoprivrednim zemljištima, u promet se ovih dana sve intenzivnije uključuju i traktori. Iz Policijske uprave doznajemo kako je na području županije registrirano 8 626 traktora i 1 726 priključnih vozila.
U 2013. godini na županijskim prometnicama evidentirane su 32 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači traktora. U njima je poginula 1 osoba, a osam sudionika je ozlijeđeno. Četiri vozača traktora koji su sudjelovali u nesrećama, bili su pod utjecajem alkohola.

Prometne nesreće i stradavanja ove kategorije vozača u prometu najčešće se događaju zbog nepropisnog skretanja i nepoštivanja prednosti prolaska.
No, u usporedbi s 2012.godinom, prošlogodišnja statistika ipak pokazuje značajno poboljšanje pa s ciljem nastavljanja dobrog trenda, Policijska uprava sisačko-moslavačka podsjeća na propise i kazne koji se odnose na vozače traktora: kazna za vožnju bez dozvole je 5 do 15 tisuća kuna, ili 60 dana zatvora, za vožnju neregistriranog traktora kazna je 700 kuna kazne, a tehnički neispravan traktor kažnjava se sa 1000 kuna.

Za ovu vrstu vozila postoji i posebno pravilo: prije uključivanja u promet sa zemljane ceste na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom, vozač je dužan očistiti blato, kako se ne bi nanijelo na kolnik i time ugrozilo sigurnost ostalih sudionika u prometu.Za nepoštivanje ovog propisa kazna je 1000kn.