Udruge iz Češke prikupile 150.000 kuna za stradale u potresu u Hrvatskoj

mradenovic

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i udruga Lastavica prikupili su 150.000 kuna za stradale u potresu u Hrvatskoj te donaciju uručili za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca.
Kako je rekla predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije te dvije udruge iz Praga odlučile su pokrenuti humanitarnu akciju među svojim članovima i simpatizerima, te su tijekom dva tjedna prikupljene novčane donacije u visini 533.000 čeških kruna, odnosno oko 150.000 kuna.
Akciji se odazvalo više od 200 osoba, uglavnom građana Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije koji žive u Češkoj, ali i čeških građana, priopćeno je.
Prikupljena novčana sredstva donirana su obiteljima koje su preporučile lokalne humanitarne organizacije, čelnici tamošnjih općina te suradnici Češko-hrvatskog društva i Lastavice.
Najviše sredstava donirano je obitelji iz Novog Selišta koja ima šestero djece, čija kuća je u potresu porušena do temelja te osmočlanoj obitelji iz Banskog Grabovca. Pomoć je dodijeljena i obitelji iz Banskog Drenovca s četvero djece, od kojih jedna kći boluje od cerebralne paralize te obitelji iz Dvorišća kraj Gline sa 17-godišnjom kćeri s visokim invaliditetom, kao i trima obiteljima iz općine Dvor, a dio donacije dobilo je i troje samaca iz Majske Poljane.
“Tih ljudskih sudbina je nebrojeno. Svi su izgubili sve. Nije bilo nimalo lako izabrati, ali trudili smo se da pomoć ode u najispravnije ruke, iako nam je jasno da nikad nećemo moći niti pomoći niti udovoljiti svima. Moram priznati da je prikupljeni iznos uvelike premašio naša očekivanja u vrijeme pandemije, kad puno ljudi ima egzistencijalne probleme“, izjavila je Tichá.
Već 29. prosinca 2020. češka Vlada je Hrvatskoj za ublažavanje posljedica potresa donirala 600 kreveta, 1200 vreća za spavanje i 10 grijača, a spremnost za pružanje pomoći izrazili su i zastupnici, ministri, kao i načelnici i gradonačelnici čeških gradova i općina te čelnici regionalne samouprave.
Dio pomoći iz Češke upućen je Češkoj besedi u selu Jazvenik kod Siska u kojem živi češka manjina, stoji u priopćenju Hrvatsko-češkog društva.

foto: Ivana Tichá/Facebook stranica Hrvatsko-češko društvo

najčitanije