Udruga za brigu o ženi i obitelji kroz projekt „zaŽELI-poKRENI“ zaposlila 15 žena

imp

„zaŽELI-poKRENI“ naiv je projekta kojeg provodi Udruga za brigu o ženi i obitelji. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru druge faze Programa zapošljavanja žena „zaželi!“ u iznosu od 1.39 milijuna kuna.

Simora DSC_0424
Udruga za brigu o ženi i obitelji djeluje na području grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, a osnovana je u Sisku 1999. godine.
Projekt je na uvodnoj konferenciji ukratko predstavila voditeljica projekta Margareta Kušanić osvrnuvši se na specifičnost situacije vezane za pandemiju koronavirusa te naglasivši važnost poštivanja propisanih epidemioloških mjera prilikom održavanja konferencije. Događaj su svojim prisustvom uveličali gosti i predstavnici brojnih gradskih i županijskih udruga, predstavnici partnera projekta te radnice zaposlene u okviru Programa zapošljavanja žena „zaželi!“ Europskog socijalnog fonda. Iako su predstavnici Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao jednog od partnera projekta, radi poslovnih obveza bili spriječeni prisustvovati ovom događaju, uz voditeljicu projekta prisutnima se obratila i gospođa Mašenka Sekulić, predstavnica drugog partnera projekta, Centra za socijalnu skrb. Predstavnici Udruge zahvalili su se Gradu Sisku, gradonačelnici gospođi Kristini Ikić Baniček i zamjeniku gradonačelnice gospodinu Marku Kričku na potpori i ustupanju gradskog prostora na korištenje Udruzi za potrebe održavanja tjednih sastanaka s ciljem što uspješnije realizacije ovog vrijednog projekta. Svoja dosadašnja iskustva o radu na projektu „zaŽELI-poKRENI“ s prisutnima je naposljetku podijelila i gospođa Tatjana Ferenčak, jedna od petnaest zaposlenih žena u okviru projekta, stavljajući naglasak na potrebu svakodnevnog pružanja pomoći našim sugrađanima u vidu obavljanja kućanskih poslova, kao i na sve veću potrebu nastavka održavanja socijalnih kontakata, druženja i razgovora s korisnicima. Nakon održane konferencije, koordinatorica projektnih aktivnosti, gospođa Ksenija Babić-Klobučar, i voditeljica projekta, gospođa Margareta Kušanić, razmijenile su iskustva s prisutnim predstavnicima Društva DORO, Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Caritasa Sisačke biskupije, Centra za žene Adela te Razvojne agencije SIMORA.

Simora DSC_0428 Konferencija zaŽELI-poKRENI 1 Simora DSC_0429
Projekt „zaŽELi-poKRENI“ započeo je u lipnju 2020. godine, kada je Udruga za brigu o ženi i obitelji potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt i time na korištenje dobila iznos od 1.392.989,69 kn bespovratnih sredstava iz europskih fondova, a trajat će sve do prosinca 2021. godine. Kao i brojni prethodni projekti Udruge i ovaj je fokusiran na žene te njihov položaj u lokalnoj zajednici. Njegov primarni cilj je osnažiti žene te povećati njihove osobne, poslovne i poduzetničke kompetencije kako bi bile konkurentnije na sve zahtjevnijem tržištu rada. U tom kontekstu su i aktivnosti projekta usmjerene na osnaživanje radnog potencijala žena koje su dugotrajno nezaposlene ili pripadaju ranjivijoj skupini. U tijeku provedbe projekta, svim ženama s kojima je zasnovan radni odnos na 12 mjeseci, omogućiti će se dodatno usavršavanje kroz pohađanje verificiranih programa, što uključuje i dobivanje javne isprave za sva novostečena znanja, vještine i formalne naobrazbe koja se po završetku programa upisuje u e-knjižicu. Svaka zaposlena žena pruža pomoć i skrb za 6 krajnjih korisnika, prvenstveno starijih i nemoćnih osoba s područja grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Konferencija zaŽELI-poKRENI 2 Konferencija zaŽELI-poKRENI 3 Konferencija zaŽELI-poKRENI 4

Udruga trenutno vodi brigu o 90 naših sugrađana. Krajnjim korisnicima zaposlene žene pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su pomoć pri kupovini, dostava namirnica, pomoć u održavanju čistoće prostora za život, kao i pomoć u održavanju osobne higijene, pomoć i posredovanje u ostvarivanju raznih prava (npr. dostava lijekova) te pružanje podrške kroz razgovore i druženja. Svakom korisniku se na mjesečnoj bazi uručuje paket kućanskih i higijenskih potrepština s ciljem olakšavanja svakodnevnice, a takva pomoć je zbog relativno malih primanja i mirovina korisnika zasigurno dobrodošla. U tijeku 12 mjeseci Udruga će uručiti minimalno 1080 paketa.

najčitanije