Udruga za brigu o ženi o obitelji

Centar za razvoj poduzetništva: kroz radionice i edukacije do snažnijih poduzetnica

20230303 182103

Udruga za brigu o ženi i obitelji uspješno privodi kraju projekt „Centar za razvoj poduzetništva“ kojim spaja poslodavce i posloprimce, a kroz edukacije i radionice pruža podršku onima koji uplove u poduzetničke vode.

 

Udruga za brigu o ženi i obitelji prošle je godine od svojih aktivnosti, koje su uglavnom bile usmjerene na području socijalnih usluga, zakoračila u smjeru razvoja poduzetništva. Kroz projekt ‘Centar za razvoj poduzetništva’ u proteklim su mjesecima proveli brojne aktivnosti poslovnih edukacija neformalnog tipa na kojima su sudionice razvijale svoje poduzetničke kompetencije, pružale mentorske savjete te se imale priliku upoznati, umrežiti i usavršiti i u osobnom i u poslovnom smislu. Projekt se provodio u sklopu poziva ‘Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranja na potrebe lokalne zajednice’, a vrijednost projekta je 463.497,45 kn te je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i  od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt se provodi uz partnerstvo Društva obrtnika Sisak.

 

 

Na održanoj završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta koji je imao tri projektne aktivnosti.

 

 

„Kroz aktivnost ‘Spajalica’ posredovali smo između poslodavaca i posloprimaca, a u aktivnost je bilo uključeno oko 250 osoba. Od toga smo posredovali za 80 osoba i uspjeli smo spojiti zaposliti 32 osobe. Proveli smo i 24 edukacijske radionice poslovnih sadržaja koji je obuhvatio 200 polaznika. Proveli smo i 12 susreta umrežavanja u kojima je sudjelovalo 240 osoba“, pojasnila je Ksenija Babić-Klobučar iz Udruge.

 

 

Ksenija Babić-Klobučar: „Voljela bih da si svi međusobno pružimo podršku. Nikada ne znaš što će se dogoditi kada nekome samo daš priliku“

Kroz projekt su održane i dvije humanitarne akcije. U travnju 2022. godine organizirana je humanitarna akcija kroz koju se pružila pomoć za 10 stradalih obitelji koje su zbog rata u Ukrajini došle živjeti na područje Siska i okolice. Građani i obrtnici vrlo su se brzo odazvali inicijativi Udruge te su prikupili odjeću, igračke, higijenske potrepštine i hranu i na taj način stradalnicima olakšali prilagodbu u novu sredinu. Druga humanitarna akcija bila je podjela 100 dječjih paketića uoči Božića, a podijeljeni su u Dječjem domu „Vrbina“, u OB dr. „Ivo Pedišić“ te u Odjel djece s teškoćama u razvoju OŠ 22. „lipnja“.

 

 

„U projektnom periodu izradili smo i tri digitalna priručnika sa temama Samoosnaživanje i samopouzdanje; Snalaženje i prihvaćanje promjena te  Prepoznavanje i iskorištavanje prilika. Svrha priručnika bila je i jačanje socijalne odvažnosti i pružanje psihosocijalne pomoći ljudima na ovom području koje je pogođeno potresom“, istaknula je Babić-Klobučar te je zahvalila na svoj pomoći Društvu obrtnika i svim članovima društva i udruženja koji su sudjelovali u provedbi. Podršku projektu dala je i Strukovna škola Sisak, zatim Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je predstavio nove mjere zapošljavanja te vaučerima za edukacije. Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SiMoRa je pružila podršku kroz informiranje u vezi financiranja na našem području.

 

Na završnoj konferenciji svoj je rad predstavila i Katarina Šapina čiji OPG  se bavi kozama i proizvodima od kozjeg mlijeka. Osim toga, Katarina i njezin suprug počeli su se nedavno baviti i razvijati proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. U poduzetničkim je vodama i Mirjana Hodalj koja radi cvjetne aranžmane od glicerinskog sapuna.

 

 

„Prošle sam godine uzela poticaje za samozapošljavanje i preporučam svima tu mjeru koja daje vjetar u leđa“, rekla je Hodalj prisutnima. Samozaposlena je i Lucija Davidović, darovita kuharica koja je sudjelovala u emisiji ‘MasterChef’: „Nadam se da ću do početka ljeta otvoriti mali bistro koji će nuditi najam mene kao kuhara. Dakle, ako želite druženje u nekoj intimnoj atmosferi uz finu domaću hranu, javite se, dogovorit ćemo termin. Ja vam kuham, ja vas poslužim u nekoj vašoj atmosferi-kao da ste u nekom restoranu, a zapravo niste. Nadam se da će ovaj projekt i ideja zaživjeti“, kaže Lucija.

 

 

„Voljela bih da si svi međusobno pružimo podršku. Nikada ne znaš što će može dogoditi kada nekome samo daš priliku“, zaključuje Ksenija Babić-Klobučar.

 

 

Projekt "Centar za razvoj poduzetništva" traje 12 mjeseci s početkom provedbe u ožujku 2022.
U iznosu od 463.497,45 kn sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog
fonda i od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

*Stajališta izražena na ovoj stranici isključiva su odgovornost Udruge za brigu o ženi
i obitelji i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

 

FOTO GALERIJA Foto: Sisak portal

najčitanije