Učenicima za nautičara unutarnje plovidbe dodijeljene stipendije

imp

Nautičar unutranje plovidbe zanimanje je za koje se u Strukovnoj školi Sisak u prvom razredu školuje svega pet učenika.
Upravo njih pet dobilo je stipendije za to zanimanje u iznosu 800 kuna mjesečno koje daje Ministarstvo prometa.
„Dragi mladi ljudi vas pet se priključuje jednoj obitelji koja je do sada ima 60-ak članova, ali ako vam priključimo i nautičare iz pomorskog dijela, onda vas ima preko tisuću koje Ministarstvo sufinancira na vašem obrazovnom, a sutra i radnom putu i na taj način pomoglo vašim roditeljima da, vjerujemo, ostvarite svoj san i realizirate ga na što jednostavniji način“ – rekla je dodjeljujući stipendije Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, dodajući kako će im pomoći da uz kvalitetno teorijsko obrazovanje dobiju isto takvu kvalitetnu praksu.
„Potrebno je imati određenu plovidbenu praksu. Mi ćemo osmisliti i program koji će vas pratiti u toj kadeturi i na taj način motivirati brodare da vas što prije „ukrcaju“ nakon što završite ovaj teoretski dio obrazovanja. Na vama je da vrijedno učite, ali i da se družite. Vi ste sutra građani ne samo Hrvatske, vi ste građani svijeta jer je poznata stvar da je plovidba ono što nas sve povezuje u svijetu. Izabrali ste jedno zanimanje koje će vam zaista otvoriti vrata svijeta. Budite na to ponosni da sutra možete biti pravi ambasadori Hrvatske, jer naši su pomorci i brodarci pravi, istinski ambasadori Hrvatske diljem svijeta. Ja vam na tome čestitam“- istaknule je državna tajnica.
Među stipendistima je Nika Šimić koja nam je otkrila zašto baš ta škola i u što će otići stipendija- „Čula sam da ovim zanimanjem mogu dalje napredovati, imati posao i odlučila sam jednostavno to upisati. Za sad mi se sviđa i sigurna sam da ću uspjeti, a stipendiju ću iskoristiti za kupnju školskog pribora i svega ostalog što će trebati za školovanje.“- rekla je Nika Šimić.
Slično razmišlja i Petrinjac Hrvoje Sekulić – „Tata mi je rekao da je to zanimljivo, a i meni se činilo zanimljivo biti nautičar. Vjerujem da ću kasnije raditi nešto vezano uz ovo zanimanje. Stipendija mi puno znači. Imat ću za ono što mi treba.“- kaže Hrvoje Sekulić
Osim Nike i Hrvoja stipendije u iznosu 800 kuna, dobili su još Mihaela Bakarić, Bartol Brkiš i Petar Senjak.

najčitanije