Stružec domaćin manifestaciji „Budućnost na rubu močvare“

imp

Ogranak Matice hrvatske u Kutini pri kraju je organizacijskih priprema za Svjetski dan vlažnih staništa koji se obilježava 2. veljače.
Obilježavanje u selima južne Moslavine manifestacijski je poznato pod nazivom „Budućnost na rubu močvare“, a ovogodišnji domaćin manifestacije je Stružec. Inače u Strušcu promocijom knjige sociološkog istraživanja „Budućnost na rubu močvare“ u izdanju Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba manifestacija je 2002. godine i započela. Idućih godina razgranala se u šest naselja na rubu Lonjskog polja s porukama o potrebi čuvanja tog močvarnog područja.
Ovogodišnja poruka Ramsarske konvencije je „Vlažna staništa i klimatske promjene“. U subotu 2. veljače u 17 sati u stružečkom Društvenom domu izreći će je predstavnica Republike Hrvatske za Ramsarsku konvenciju Marijana Kapa, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. U sklopu manifestacije bit će organiziran Okrugli stol „ Od Strušca 2002. do Strušca 2019.“ Podsjetit će na godine kada je Stružec bio domaćin skupa i promovirao najveći hrvatski močvarni park prirode. Dakako tu je i bogata kulturna ponuda koja je taj čin pratila.
Potporu manifestaciji uz Grad Popovaču ove godine pružaju Sisačko-moslavačka županija te Turistička zajednica Grada Popovače. Glavnom organizatoru kutinskom Ogranku Matice hrvatske u stručnom pogledu posebno je u kreiranju programa dragocjen doprinos Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

najčitanije