Prvih 100 dana petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes

imp

251020211635197312.jpeg

Gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, održala je konferenciju za medije i predstavila rezultate prvih 100 dana rada. Na samom početku je istaknula kako nam je, obzirom na stanje gradskih financija i ukupnu štetu koju je grad pretrpio nakon potresa, potrebna svaka pomoć donatora, ali i države i državnog proračuna, što sve zahtjeva visok stupanj odgovornosti i transparentnosti.

„Zbog toga je moja prva poruka djelatnicima gradske uprave bila kako imam nultu stopu tolerancije na korupciju, kriminal i malverzacije, dok smo maksimalno usmjereni na punu transparentnost. To je smatram važnim istaknuti, i poruka koju želim uputiti je da smo strogo usmjereni prema tomu da se svaka kuna iz naše gradske blagajne troši isključivo namjenski. Nažalost iako sam na primopredaji dužnosti, od prethodnika dobila javno obećanje kako nećemo naći kosture u ormaru, dobili smo da se slikovito izrazim čitavo groblje loših odluka, malverzacija i nenamjenskog trošenja sredstava“, rekla je uvodno Komes.

Podsjeća kako je zatekla 109 milijuna kuna obveza te minimalni priljev novca u proračun, kao što je iskorišten dozvoljen minus od 10 milijuna kuna. „Došli smo u poziciju u kojoj smo svakodnevno morali moliti kreditore i vjerovnike na razumijevanje zbog neplaćanja obveza. Naravno, takvo financijsko stanje nije nešto iz čega se jednostavno možete izvući, ali u ovom trenutku nismo ugroženi. Dapače, pregovaramo o projektima i bespovratnim sredstvima prema međunarodnim financijskim institucijama kojima ćemo omogućiti i razvoj, a ne samo preživljavanje Grada Petrinje. Zatečeno stanje u Petrinji je bilo i takvo da se umjesto dijaloga s državnim institucijama vodio medijski rat koji je koristio predizbornoj potrebi. To smo odmah promijenili, konstantno sam na sjednicama državnog Stožera za obnovu, a to se vidjelo već po tomu koliko smo ubrzali uklanjanje opasnih objekata, gdje je praktično pola uklonjenih u čitavoj županiji upravo u Petrinji“, dodala je Komes.

Podsjeća kako je do sada uklonjeno 157 građevina. „Pred svima nama je velika i zahtjevna obnova, koja sama nije u nadležnosti Grada Petrinje, međutim, maksimalno smo usredotočeni u pomaganju kako donatorima tako i Vladi i državnom stožeru. S Ministarstvom kulture dogovorena je obnova i financiranje 32 objekta u središtu grada, pojedinačna kulturna dobra, za koja je u petak raspisan javni poziv za izradu projektne dokumentacije, a za koja je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture. Inače što se tiče Petrinje, ukupno je podneseno 3200 zahtjeva za obnovom, i to govori koliko opsežan posao je pred svima u Hrvatskoj“, kazala je Komes.

Govoreći o saniranju prometnica, kazala je kako s resornim ministarstvima razgovara o cestovnim rješenjima, a radi se o gradskoj obilaznici i brzoj cesti. Podsjetila je kako su Hrvatske vode osigurala financijska sredstva za nastavak projekta Aglomeracije, kao što je podsjetila da je Grad financirao direktnu autobusnu liniju prema Zagrebu.

„Jedna od ključnih stvari za osiguranje bolje budućnosti uz obnovu je i zaposlenost, odnosno poduzetnički potencijal. Naravno, za ulaganja je potrebno osigurati i uvjete, a posebno zemljište. Zato sam pokrenula inicijativu prema Centru za vozila Hrvatske, koji je donirao preko 30 tisuća kvadratnih metara, koja će poslužiti novim investitorima. Nažalost iako je postojeća poduzetnička zona blokirana i neizgrađena, nalazimo rješenja kojima ćemo i tamo preokrenuti stanje, ali za sada mogu reći kako smo u pregovorima s dva velika, ozbiljna investitora“, rekla je Komes.

Podsjetila je kako je Vlada osigurala 30 milijuna kuna za budući poduzetnički Centar novog života, kao što je podsjetila da su nastavljeni javni radovi za 130 nezaposlenih Petrinjaca. „Sporazumno smo raskinuli pojedine ugovore iz Intervencijskog plana čiji završetak nije moguć, poput rekonstrukcija cesta uz koje se ruše objekti te smo preusmjerili sredstava u javni poziv za pomoć poduzetnicima, u iznosu od 15 milijuna kuna. Zbog katastrofalnog stanja, svaka pomoć, a posebno porezno rasterećenje je također izuzetno važno zbog čega smo kao grad vrlo ozbiljno pristupili izradi prijedloga i komentara za Program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, osnovala sam široko stručno povjerenstvo, a naše već u kampanji prezentirane poruke na ovaj način bi se primijenile u čitavoj županiji“, dodaje Komes.

Podsjetila je kako su pokrenuli izmjene Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja te s navedenim izmjenama, našu tragediju žele pretvoriti u priliku za jednim novim početkom. „Obnova škola nije u nadležnosti Grada, ali maksimalno smo usmjereni i na dobrobit naših školaraca. Zato smo organizirali uz pomoć Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje postavljanje zaštitnih skela na koridorima prema školi, pomogli smo financijski i nabavku školske opreme za naše školske mališane kao i financiranje plaće za još jednog učitelja produženog boravka u Osnovnoj školi Mate Lovraka, čime je omogućen produženi boravak za još oko 25 djece. Na početku sam spomenula kako je naše financijsko stanje bilo nezavidno, ono što je bilo nezamislivo je stanje nakupljenih neisplaćenih naknada za novorođenčad i stipendije, takva, reći ću ružna praksa je odmah prekinuta te je sve isplaćeno i što je najvažnije, i dalje se redovito plaća“, rekla je Komes.

Podsjetila je kako će korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji biti izmješteni u modularno kontejnersko naselje u Mošćenici. „Ono što nam je trenutačno najveća želja je otvoriti pune kapacitete predškolskog odgoja. Zbog toga smo napravili izradu glavnog projekta za dogradnju središnjeg dječjeg vrtića. Kao što sam već naglasila, naša djeca su naša budućnost i ona osiguravaju opstanak ovog grada. Odmah po preuzimanju gradske uprave uočili smo kako će nakon dovršetka danas otvorenog objekta Slap biti potrebno proširiti prostor za potrebe pet odgojnih skupina. Spremni smo na natječaj i gradnju, a zbog opisanog stanja gradskih financija ovim putem pozvala bih građane i tvrtke da pomognu u izgradnji jer ovisimo o donacijama za tu investiciju. Projekt je vrijedan pet milijuna kuna, imamo za sad osiguranih milijun kuna i svaka pomoć je dobrodošla. Grad je za tu potrebu otvorio poseban namjenski račun i svi oni koji razmišljaju kako nam pomoći s time mogu napraviti najviše, tu je svaka uložena kuna doista vrijedna dječjeg osmijeha i ako mene kao predstavnicu ovog ranjenog grada pitate kako i gdje, onda vam mogu samo reći da je to prioritet“, istaknula je Komes, kazala je gradonačelnica, te se na kraju zahvalila svima onima koji su Petrinju i Petrinjce pomagali nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog potresa.