Poticanje čitanja kroz projekt „Putujuća knjiga bijelog lopoča“

imp

„Putujuća knjiga bijelog lopoča“, naziv je projekta čiji je cilj poticanje čitanja i čitalačkih kompetencija na području Lekenika i podizanje javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.
Nositelj projekta uz Općinu Lekenik je Narodna knjižnica i čitaonica Lekenik, a partneri su Udruga PET PLUS i Agencija lokalne demokracije Sisak.

 

Projekt obuhvaća razne skupine – djecu i mlade do 25 (razvijajući pritom ljubav prema čitanju i učenju), starije osobe (obrazujući ih kroz radionice informacijske pismenosti) te nezaposlene (potičući na cjeloživotno učenje i prekvalificiranje).

 

Provedba aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija izvodit će se kroz 215 radionica i 18 različitih aktivnosti tijekom 24 mjeseca provedbe. One uključuju radionice brzog čitanja, kreativnog pisanja, strip radionice, radionice informacijske pismenosti, motivacijske čitalačke radionice, održavanje predstava, večeri poezije za sve dobne skupine i mnoge druge.

U sklopu projekta posebno mjesto zauzima pokretna knjižnica – bibliokombi koji će obilaziti Lekenik i okolicu te osigurati dostupnost knjige svim stanovnicima općine Lekenik.
Po završetku projekta knjižna građa bit će predana Narodnoj knjižnici i čitaonici Lekenik.

Kampanja podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju izvodit će se gostovanjima na radijskim postajama, predstavljanjem putem društvenih mreža, javno vidljivim plakatima i emitiranjem radijskih spotova.

Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta: 3.880.517,78 kn od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 3.298.440,11kn te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske 582.077,67kn. Razdoblje provedbe projekta je rujan 2021. – rujan 2023.

najčitanije