Poslodavci s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom imaju pravo na potporu

imp

Poslodavci s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom – Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, bez obzira na djelatnost i pad prometa, u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodi procesi bitno smanjeni ili onemogućeni, imati će pravo na potporu u iznosu od 4.000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Tu potporu namijenjenu radnicima dosad su mogli koristiti poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnosti sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave), kao i oni koji su zatvoreni odlukom epidemiologa, odnosno poslodavci kojima je na bilo koji način ograničen rad odlukama stožera ili su poslovno povezani kao dobavljači s poslodavcima kojima je rad ograničen ili onemogućen.

Prema riječima Josipa Aladrovića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, očekuje se da će potporom za očuvanje radnih mjesta na potresom stradalim područjima biti obuhvaćeno oko 20 tisuća radnika. To znači da bi za prva dva mjeseca za potporu radnicima na potresom stradalim područjima država osigurala oko 160 milijuna kuna (dnevnik.hr).
Potpora za očuvanje radnih mjesta, koju je država lansirala u ožujku 2020. godine kao jednu od mjera za očuvanje radnih mjesta u krizi izazvanom pandemijom bolesti Covid-19, produljena je do kraja veljače 2021. godine. No na potresom stradalim područjima ona bi se mogla isplaćivati i nakon veljače.
„Ako govorimo o ovom području, možemo izdržati koliko god to bude potrebno“, kazao je Aladrović govoreći o sredstvima za isplatu potpore za očuvanje radnih mjesta.
Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u petak, 8. siječnja 2021., da su potpore za očuvanje radnih mjesta dopunjene i uključuju posljedice katastrofe na potresom pogođenim područjima za siječanj i veljaču, s mogućnošću produljenja te da su potpore za skraćenje radnog vremena produžene do kraja 2021.
Objektivni razlozi su nastale znatne štete uzrokovane potresom na poslovnim ili proizvodnim pogonima i/ili nemogućnost dolaska radnika na posao temeljem čega se ne može uspostaviti normalno poslovanje odnosno proizvodnja.

Također, Potporu skraćenja radnog vremena moći će ostvariti poslodavci za privremeno uvođenje punog radnog vremena radnika u trajanju kraćem od mjesečnog fonda sati, i to do najviše 90% radnih sati prema kalendaru radnog vremena koja na godišnjoj razini ne može biti viša od 70% godišnjeg fonda radnih sati.

najčitanije