Porastao broj nezaposlenih

nn

261020211635250169.jpeg

Nezaposlenost na području Siska i Banovine, prema evidenciji sisačkog zavoda za zapošljavanje, u listopadu je porasla za 2,0% u odnosu na rujan, odnosno, nezaposlenih je 8.555 osoba, što je 171 osobu više nego u rujnu ove godine. U odnosu pak na isto vrijeme prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 17,8%, a za 23 posto nezaposlenost je manja od prosječne mjesečne nezaposlenosti iz 2016. godine.

Prema razini obrazovanja, u evidenciji je najviše onih koji imaju samo osnovnu školu, gotovo trećina svih nezaposlenih, a s tek nešto manjim brojem slijede osobe s trogodišnjom srednjom školom, dok ih je najmanje sa završenom gimnazijom – 2,3 %.

Prema dobnoj strukturi, najveći udio čine ljudi u dobi od 55 do 59 godina, njih gotovo 16,0%.

Tijekom proteklog mjeseca u evidenciju nezaposlenih na sisačkom zavodu prijavilo se 677 osoba koje su do tada imala posao, a većina je prestala raditi zbog isteka ugovora na određeno. Istovremeno su 364 osobe iz evidencije dobile posao, od čega njih 10 u inozemstvu.

Ukupno je tijekom prošloga mjeseca prijavljeno 320 slobodnih radnih mjesta i to većinom za stručnjake i znanstvenike, za uslužna i trgovačka zanimanja, te za uredske i šalterske službenike .

Najbrojnije potrebe za radnicima prijavljene su u obrazovanju gdje se tražilo čak 110 radnika, te u građevinarstvu.

Prošlog je mjeseca na sezonskim poslovima na moru, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zaposleno 6 radnika iz evidencije Područnog Ureda Sisak, a ukupno je u ovoj godini zbog sezonskog zapošljavanja na moru iz evidencije zaposleno 810 radnika.

najčitanije