Petrinjac David Vujasić na natjecanju u slaganju Rubikove kocke

imp

261020211635282470.jpeg

U Osijeku je proteklog vikenda, 21. i 22. veljače, održano međunarodno natjecanje u speedcubingu – brzom slaganju Rubikove kocke, pod nazivom Osijek Open 2015. Ovo natjecanje, inače treće u Hrvatskoj, odobrila je i pratila World Cube Association (WCA) čiji je delegat Olivér Perge osigurao službenu valjanost rezultata. U nizu kategorija natjecalo se oko 50 sudionika iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Italije. Među njima se ističe Bence Barát, bivši svjetski rekorder u slaganju kocke 7×7 i 6×6.

Jedini iz Sisačko-moslavačke županije natjecao se i mladi Petrinjac David Vujasić. David je gimnazijalac 2. razreda Srednje škole Petrinja, a Rubikovu kocku počeo je slagati prije oko godinu i pol dana. Sada je, kaže, odlučio sudjelovati i na natjecanju kako bi se pozicionirao na službenim ljestvicama.

Inače, kategorija u slaganju Rubikove kocke je puno, onoliko koliko postoji oblika kocki i načina njihovog slaganja, budući da, osim klasične kocke 3×3 (tri reda i tri stupca), postoje i 2×2, 4×4, 5×5, 6×6, 7×7, skewb, pyraminx, megaminx, 3×3 slaganje jednom rukom, 3×3 slaganje nogama, 3×3 bez gledanja (blindfolded), Rubikov sat i druge. U svakoj kategoriji natjecatelji rade 5 slaganja, a nakon toga se najbrže i najsporije slaganje odbacuju i kao konačno se uzima prosječno vrijeme od preostala tri slaganja.

David-Vujasic-02

David Vujasić svoj je cilj i ostvario, i to natjecanjem u nekoliko kategorija. Najbolje postignuće je 3. službeno mjesto u kategoriji skewb s prosječnim vremenom slaganja od 8.15 sekundi. Inače, to je i 2. vrijeme u Hrvatskoj, odmah nakon Dominika Vidakovića, organizatora ovog natjecanja i postavljača 19 nacionalnih rekorda u raznim kategorijama, pa tako i u ovoj gdje je nacionalni rekord 7.09 sekundi.

Od ostalih Davidovih rezultata:

– u klasičnoj 3×3 s prosjekom 19.31 sekundi ostvario je 13. vrijeme Hrvatske, a 18. mjesto na ovom natjecanju.

– za slaganje 3×3 jednom rukom prosjek 42.22, što je 9. vrijeme Hrvatske, a 15. mjesto na natjecanju.

– u kategoriji 2×2 s prosjekom 5.90s – 7. vrijeme Hrvatske.

– u kategoriji megaminx izdvojeno slaganje za 3:17.97, što je 4. vrijeme Hrvatske.

– za pyraminx prosjek 12.77, što je 7. vrijeme Hrvatske.

Svi su rezultati dostupni na stranici WCA: www.worldcubeassociation.org

Još uvijek je teško reći pripada li slaganje Rubikove kocke sportu ili hobiju. „S obzirom na to da treba često vježbati, tj. trenirati, bilo bi bliže sportu, ali neki na to ne gledaju tako. U svakom slučaju je naporno i traži puno vježbe i koncentracije. Treba naučiti puno algoritama i dobro uvježbati brzinu pokreta, i onda dalje samo vježbati.“ – kaže David.

najčitanije