Petir: Nužno pojednostavljenje procedure za registraciju proizvođačkih organizacija

imp

261020211635282606.jpeg

Na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta o provedbi odredaba o proizvođačkim organizacijama, operativnim fondovima i operativnim programima u sektoru voća i povrća od reforme iz 2007. godine, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir upozorila je da je nužno pojednostavniti europske i nacionalne procedure za registraciju proizvođačkih organizacija te smanjiti administrativni teret koji im se nameće. Za to se je u svom izvješću Odboru založio i izvjestitelj Nuno Melo, europarlamentarac iz Portugala.

„Važno je povećati sveukupnu razinu potpore proizvođačkim organizacijama i dati veće poticaje za osnivanje proizvođačkih organizacija jer smisao udruživanja organizacija jest veća konkurentnost i veća zarada poljoprivrednika, a realizacija tog cilja za sada izostaje“, rekla je Petir.
[pro_ad_display_adzone id=”8958″]
Iako se razina organiziranosti povećala na 47% u 2012. godini u odnosu na 2004. godinu kada je bila svega 31%, postoje velike razlike između država članica u organiziranosti što se može pripisati i različitim polaznim točkama u poticaju za uspostavljanje proizvođačkih organizacija. Stopa organiziranosti i dalje je niska i proizvođačke su organizacije malene, kako po broju članova proizvođača, tako i po ukupnoj vrijednosti tržišne proizvodnje i samo je ograničeni broj proizvođača voća i povrća član organizacije proizvođača. Stoga je većina proizvođača isključena iz izravnih koristi koje pruža režim EU-a za sektor voća i povrća.

Marijana Petir je rekla da je u Hrvatskoj registrirana proizvođačka organizacija za mlijeko, te krajem 2014. godine prva proizvođačka organizacija za voće, no kako je istaknula, dnevno je zovu poljoprivrednici i udruge koji bi se željeli udružiti u proizvođačke organizacije ali je procedura dugotrajna i prezahtjevna, a Ministarstvo poljoprivrede ne pruža im gotovo nikakvu podršku i ne pojednostavljuje pravilnik za njihovu registraciju što poljoprivrednici opetovano traže.

Predstavnik Europske komisije složio se je da je nužno pojednostaviti procedure i da će povjerenik za poljoprivredu P.Hogan uskoro Odboru dostaviti svoj prijedlog što Komisija planira poduzeti.

najčitanije