Ove godine identificirano 30 žrtava trgovanja ljudima

imp

261020211635285159.jpeg

S ulaskom u 21.stoljeće milijuni ljudi širom svijeta žrtve su prisilnog rada. Ljude koriste kao robove za rad u tvornicama, hotelima, restoranima, barovima, domaćinstvima, i dr..

Trgovanje ljudima jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava s ciljem stjecanja ilegalne zarade, a žrtve su najčešće žene, ali i muškarci te djeca. U Hrvatskoj su najčešći razlozi za trgovanje ljudima seksualno i radno iskorištavanje, a od 2002. godine do danas u nas je identificirano 120 žrtava trgovanja ljudima, od kojih je 48 državljana/ki Hrvatske.
Iz tog razloga su PU Sisačko-moslavačka i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak proveli preventivnu akciju “Zajedno” koja je imala za cilj podignuti svijest o prevenciji trgovanja ljudima.
” Cilj akcije je zajednički u suradnnji sa drugim institucijama, organizacijama, privatnim sektorom, lokalnom zajednicom, udrugama i građanima, podignuti svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da potaknemo društvo na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprečavanju trgovanja ljudima. Također se želi da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese smanjenju opasnih situacija te da prepozna sve faze trgovanja ljudima ( vrbovanje – transport – iskorištavanje).” – kazao je Ivica Solomun policijski službenik za nadzor, planiranje i prevenciju u uredu načelnika.

Akcija se na području naše županije provodi od 16.listopada, a ktivnostiu su se bazirale na predavanja učenicima završnih razreda srednjih škola. Do sada je predavanjem obuhvaćeno oko 500 učenika te oko 500 građana. Osim ovih predavanja sisački Crveni križ više unatrag četiri godine provodi program edukacije i prevencije trgovanja ljudima u gotovo svim osnovnim i srednjim školama
” Edukacije su prilagođene različitim dobnim skupinama te se s najmlađima radi kontakt s nepoznatim osobama, obrađuju se teme sigurnosti na internetu, a srednjoškolce se uči prepoznati znakove opasnosti prilikom traženja posla te mjerama opreza prilikom razgovora za posao i prilikom putovanja. Zbog velike stope nezaposlenosti mladih, njihovih ambicija, ali i još uvijek uvriježenog mišljenja kako je život na Zapadu bolji, mladi su laka i čest ameta trgovaca ljudima. Radionice se provode s ciljem podizanja svijesti o problemu trgovanja ljudima, ali i da bi djeca i mladi naučili prepoznati znakove opasnosti kako bi pravovremeno reagirali i poduzeli mjere opreza. Sudionike se tako uči sigurnim oblicima ponašanja na internetu, kakao prepoznati lažan oglas i ponudu za posao te kome se obratiti za pomoć ili prijaviti sumnje na trgovanje ljudima.” – istaknula je Irena Barišić Milunić, voditeljica Odjela za djecu i mlade sisačkog Crvenog križa.

Koliko je ova pojava opasna govore i brojke. 12 milijardi dolara godišnje zarade trgovci ljudima u svijetu, a u tri godine ( 2010. – 2012.) u 28 zemalja EU evidentirano je 30 146 žrtava.
Tijekom ove godine u Hrvatskoj je identificirano 30 žrtava trgovanja ljudima, dok je u prošloj godini ukupno bila 31 žrtva. Uočen je porast maloljetnih žrtava trgovanja ljudima koje se najčešće vrbuje preko interneta, odnosno društvenih mreža. Trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i dalje je najučestalije ali niti broj muških osoba koje se najčešće radno i skorištavaju nije zanemariv te je posljednjih 5 godina konstantno prisutan.

najčitanije