Trgovanje ljudima - jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina

nn

261020211635264439.jpeg

Međunarodni dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se svake godine 18. listopada, a Siščane je na taj problem upozorila PU sisačko-moslavačka u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sisak. Uz promotivne materijale, prolaznici su na autobusnom kolodvoru Sisak imali priliku razgovarati s volonterima i doznati više o ovom problemu.
Da se to ne događa negdje drugdje nego i kod nas pokazuju nam brojke.
“Zadnji podaci za 2015. godinu pokazuju da je na području Republike Hrvatske bilo 35 žrtava trgovanja ljudima, od toga 4 maloljetnika. To je brojka koja je alarmantna, a riječ je samo o podacima koje imamo i koji su stvarni, dostupni u suradnji policije i Hrvatskog crvenog križa. Ono što puno više zabrinjava je tamna brojka, dakle podaci o kojima mi zapravo nemamo nikakvih informacija”, rekla je Irena Barišić Milunić iz sisačkog Crvenog križa, napominjući da su pod najvećim rizikom osobe koje žive na margini društva – siromašni, nezaposleni i migranti.
Trgovanje ljudima je globalni problem koji utječe na život i krši temeljna ljudska prava, integritet i zdravlje milijuna ljudi diljem svijeta. Nastaje kao posljedica loše gospodarske situacije u nekoj zemlji, neravnopravnosti spolova, socijalne isključenosti, nejednakih mogućnosti zapošljavanja na tržištu rada, ekonomske nejednakosti i korupcije, ali i ratova i velikih katastrofa.
Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti građanstva o problemu trgovanja ljudima, kao jednom od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina koji postaje globalni problem i predstavlja jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava.

najčitanije