Otvorena spomen soba svim poginulim i nestalim Tigrovima

imp

U petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji je u utorak, 6. studenog, održana svečanost povodom obilježavanja 11. obljetnice ustrojavanja 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.
Tom prigodom otvorena je spomen-soba poginulih i nestalih pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, a najboljim pripadnicima postrojbe uručene su pohvale i nagrade.
U Domovinskom ratu kroz 1. gardijsku brigadu Tigrove prošlo je više od 11 tisuća pripadnika, 367 ih je poginulo, šest je nestalo, a ranjeno ih je 1711.

tigrovi_06112018_32 tigrovi_06112018_31 tigrovi_06112018_12
U svom obraćanju državni tajnik Zdravko Jakop podsjetio je na nemjerljiv doprinos kojeg su Tigrovi imali boreći se na gotovo svim bojišnicama tijekom Domovinskog rata. “Velika je čast ali i obaveza biti pripadnikom postrojbe koja baštini slavni ratni put legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi. Spomen-soba poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, koju danas otvaramo, bit će mjesto gdje ćete vi, nasljednici legendarnih prethodnika, naći inspiraciju i motive za nove iskorake i neke nove, mirnodopske pobjede”, rekao je državni tajnik.
Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović je naglasio kako su Tigrovi ispisivali pobjedničku povijest Hrvatske vojske, a njihovo junaštvo bit će svim budućim naraštajima putokaz kako se voli i čuva domovina. “Na temeljima koje su postavili legendarni Tigrovi izrasla je Hrvatska vojska”, zaključio je general Matanović, poručivši: “Hrvatska vojska je danas moderna sila, spremna odgovoriti na sve izazove i, prije svega, biti na pomoći svom narodu.”
Zapovjednik Bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić istaknuo je kako su pripadnici Tigrova i nakon pobjeda u Domovinskom ratu nastavili spremno odgovarati na nove izazove, od operacije potpore miru u Litvi, Afganistanu ili Poljskoj, do nedavno održane vježbe “Velebit 18”.

foto – MORH

najčitanije