Okusi Posavine, Banovine i Moslavine

imp

261020211635253887.jpeg

Upoznavanje nekog kraja uz naravno prirodne ljepote najbolje ide uz gastronomiju odnosno autohtona jela. Upoznavanje tradicijskih jela Banovine, Moslavine i Posavine zapravo znači upoznati bogatstvo raznolikosti, a to je od danas moguće u 14 objekata na području Sisačko-moslavačke županije koji su dobili oznaku standarda „Okusi hrvatske tradicije – Okusi Posavine, Banovine i Moslavine“.

19578906_657808504418868_1763145239_o 19620039_657808527752199_358439509_o 19551561_657808531085532_168011596_o 19619358_657808534418865_2080722309_o
Dobivanjem ovog standarda, odnosno označavanjem kvalitete i autohtonosti kuhinje određenog restorana Turistička zajednica sisačko-moslavačke županije želi se, kaže njen direktor Željeko Lenart, potaknuti razvoj županijske gastro i eno ponude „Cilj je domaću hranu, domaću namirnicu ponuditi turistima i na taj način potaknuti i OPG-e koji proizvode domaće namirnice, jer za domaću kuhinju je potrebna domaća namirnica, da i oni sudjeluju u ovome i da se i domaća proizvodnja na ovaj način također promovira indirektno kroz restorane koji nude ovu hranu.“- rekao je Lenart dodajući kako je Sisačko-moslavačka županija šest au Hrvastkoj u kojoj se provodi ovaj projekt. Put do dobivanja ovog standarda nije bio lak. Ocjenjivanje restorana rađeno je putem tajnih gostiju koji su između ostalog ocjenjivali hranu, prezentaciju ali i interijer restorana
„Uvjet su autohtoni hrana, odnosno recepti i kvaliteta, ambiijent i način na koji je poslužena hrana. Sve se bodovalo. Da bi uopće ušli u ovaj standard morali su imati najmanje 75 od 100 bodova. Naših 14 objekata nalazi se u rasponu od 79 do 98 bodova. Projekt traje tri godine i u potpunosti ga financira Sisačko-moslavačka županija za sve objekte koji su ušli u ovaj projekt gdje se njih promovira kroz promo materijale. Sva promocija u te tri godine je na teret Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije. Kroz cijelo to vremensko razdoblje oni će biti nadzirani kako se ne bi mogli opustiti već moraju poštivati standarde kako bi ta razina kvalitete ostala i kako bi gost bio zadovoljan“- kaže Lenart.

19619874_657808524418866_1777948338_o 19532899_657808514418867_1727724411_o 19619728_657808521085533_1992322416_o 19620006_657808507752201_244094768_o 19620039_657808527752199_358439509_o (1) 19578906_657808504418868_1763145239_o (1)
Jedan od 14 restorana, dobitnika standarda je i sisački Restoran Cocktail
„Ono što je Restoran „Cocktail“ napravio je to da smo uvrstili našu šumarsku juhu koju poslužujemo već dugi niz godina, zatim posavske vanjkuše s prepečenim vrhnjem i file smuđa u kukuruznom brašnu. Također treba u ponudi imati i autohtona hrvatska vina Moslavine, pa smo se mi odlučili za škrlet vinarije Miklaužić i voćne rakije od OPG-a Vicencinović Herguuth“, rekao je Goran Kramarić.
Od danas 79 ugostiteljskih objekata u šest hrvatskih županija, među njima i 14 iz Sisačko – moslavačke, nose oznaku „Okusi hrvatske tradicije“.
To su Lovački dom Mlinski kamen, Restoran ban Josip Jelačić, Restoran Djed, Restoran Štuka, Moslavačka priča, Izletište Zeleni put, Bistro Klet, Bistro Mali kaptol, Ekoetno selo Strug, Hotel Panonija, Restoran Bijela lađa, Restoran Cocktail, Restoran Stari grad i Korablja Tišinić.

19551569_657809137752138_691185537_o 19578731_657809121085473_1516372897_o 19576791_657809127752139_1974270581_o 19619530_657809141085471_893452845_o 19549396_657809901085395_1419938762_o 19551801_657809887752063_2011156356_o 19619603_657809911085394_1148193678_o 19576716_657809914418727_1425955538_o 19576778_657809904418728_1570066015_o 19551465_657809884418730_835861850_o 19549593_657809894418729_1030523943_o 19549525_657809907752061_164463399_o 19578980_657809877752064_1042707371_o 19576716_657809881085397_1568924143_o 19578773_657809921085393_301532049_o 19576732_657809917752060_1125768228_o

najčitanije