povezane vijesti
Upoznavanje nekog kraja uz naravno prirodne ljepote najbolje ide uz gastronomiju odnosno autohtona jela. Upoznavanje tradicijskih jela Banovine, Moslavine i Posavine zapravo znači upoznati bogatstvo raznolikosti, a to je od danas moguće u 14 objekata na području Sisačko-moslavačke županije koji su dobili oznaku standarda „Okusi hrvatske tradicije – Okusi Posavine, Banovine i Moslavine“.
Dobivanjem ovog standarda, odnosno označavanjem kvalitete i autohtonosti kuhinje određenog restorana Turistička zajednica sisačko-moslavačke županije želi se, kaže njen direktor Željeko Lenart, potaknuti razvoj županijske gastro i eno ponude „Cilj je domaću hranu, domaću namirnicu ponuditi turistima i na taj način potaknuti i OPG-e koji proizvode domaće namirnice, jer za domaću kuhinju je potrebna domaća namirnica, da i oni sudjeluju u ovome i da se i domaća proizvodnja na ovaj način također promovira indirektno kroz restorane koji nude ovu hranu.“- rekao je Lenart dodajući kako je Sisačko-moslavačka županija šest au Hrvastkoj u kojoj se provodi ovaj projekt. Put do dobivanja ovog standarda nije bio lak. Ocjenjivanje restorana rađeno je putem tajnih gostiju koji su između ostalog ocjenjivali hranu, prezentaciju ali i interijer restorana
„Uvjet su autohtoni hrana, odnosno recepti i kvaliteta, ambiijent i način na koji je poslužena hrana. Sve se bodovalo. Da bi uopće ušli u ovaj standard morali su imati najmanje 75 od 100 bodova. Naših 14 objekata nalazi se u rasponu od 79 do 98 bodova. Projekt traje tri godine i u potpunosti ga financira Sisačko-moslavačka županija za sve objekte koji su ušli u ovaj projekt gdje se njih promovira kroz promo materijale. Sva promocija u te tri godine je na teret Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije. Kroz cijelo to vremensko razdoblje oni će biti nadzirani kako se ne bi mogli opustiti već moraju poštivati standarde kako bi ta razina kvalitete ostala i kako bi gost bio zadovoljan“- kaže Lenart.
Jedan od 14 restorana, dobitnika standarda je i sisački Restoran Cocktail
„Ono što je Restoran „Cocktail“ napravio je to da smo uvrstili našu šumarsku juhu koju poslužujemo već dugi niz godina, zatim posavske vanjkuše s prepečenim vrhnjem i file smuđa u kukuruznom brašnu. Također treba u ponudi imati i autohtona hrvatska vina Moslavine, pa smo se mi odlučili za škrlet vinarije Miklaužić i voćne rakije od OPG-a Vicencinović Herguuth“, rekao je Goran Kramarić.
Od danas 79 ugostiteljskih objekata u šest hrvatskih županija, među njima i 14 iz Sisačko – moslavačke, nose oznaku „Okusi hrvatske tradicije“.
To su Lovački dom Mlinski kamen, Restoran ban Josip Jelačić, Restoran Djed, Restoran Štuka, Moslavačka priča, Izletište Zeleni put, Bistro Klet, Bistro Mali kaptol, Ekoetno selo Strug, Hotel Panonija, Restoran Bijela lađa, Restoran Cocktail, Restoran Stari grad i Korablja Tišinić.