Od danas nastupaju zimski uvjeti na cestama

nn

Danas počinju zimski uvjeti na cesti i traju sve do 15. travnja sljedeće godine, što znači da se na cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Zimska oprema na zimskim dionicama obvezna je bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,…) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta.

A pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Osim obavezne zimske opreme, evo još nekoliko savjeta vozačima za sigurno sudjelovanje u prometu u vrijeme zimskih uvjeta na cestama:

– na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima.
– prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ili odaberite druga prijevozna sredstva.
– bez obzira na posjedovanje zimskih guma i lanaca za snijeg, u vozilu imajte i (manju) lopatu.
– prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju “mrtve kutove”), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene brisače.
– prilikom polaska na duži put potpuno gorivom napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar te izbjegavajte vožnje na rezervi.
– prilikom opremanja vozila zimskim gumama (oznaka M + S) naglašavamo zakonsku odredbu korištenja takvih guma na svim kotačima, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan.
– koristite gume koje propisuje, odnosno preporuča, proizvođač vozila.
– vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) guma. Sugeriramo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.
– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
– poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).
– pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.
– izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.
– pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Ostale informacije pronađite ovdje.

najčitanije