Obilježena 32. obljetnica pogibije Gordana Lederera

imp

čukur (naslovna)

Kod spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž”, na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, danas je obilježena 32. godišnjica pogibije snimatelja Hrvatske radiotelevizije Gordana Lederera.

 

Gordan Lederer poginuo je 10.kolovoza 1991.godine snajperskim hicem, na novinarskom zadatku. Ubijen je dok je kamerom pratio akciju pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

 

 

Uz spomen-obilježje, položili su vijence su i zapalili svijeće supruga i kćer Gordana Lederera, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik Vlade i premijera Andreja Plankovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u nazočnosti državnih tajnika u Vladi Republike Hrvatske.

Gordanu Ledereru počast su odali i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, predstavnici Grada Zagreba, izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije predvođeno pomoćnikom glavnog ravnatelja Renatom Kunićem, kolege ratni izvjestitelji HRT-a, predstavnici Granične policije, brojnih udruga iz Domovinskog rata, a zajedničku molitvu je predvodio fra. Leopold Savić.

 

 

Ana Lederer, supruga Gordana Lederera kazala je ovaj datum najteži dan u njihovom životu. Izrazila je zahvalnost gradonačelniku Hrvatske Kostajnice i ministru Medvedu, čovjeku koji je Gordana pokušao spasiti – što obilježavaju ovaj dan.

U ime organizatora komemorativne svečanosti, nazočnima se obratio i zahvalio na sudjelovanju gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan. „Njegova sposobnost da prenese poruke kroz slike i pokrete bila je jedinstvena – ostavljajući nas zapanjenima i duboko pogođenima. Njegova predanost istini neka nam bude inspiracija da se borimo za istinu i pravdu u svemu što radimo“, rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo da je Gordan Lederer dao život za istinu.  “Dao je život za istinu. Za nas, koji smo s njim dijelili dane, nije bio samo snimatelj, bio je jedan od nas, naš prijatelj i naša potpora. Bili smo svjesni njegove uloge, kako bi cijeli svijet saznao istinu o velikosrpskoj agresiji i kako bi Hrvatsku priznali kao samostalnu državu” rekao je ministar Medved.

 

 

Gordanova smrt, naglasio je, branitelje je posebno pogodila. Na Čukur brdu, neprijatelj je pokazao svu hladnokrvnost, zbog koje su supruga i kćer izgubile oca i supruga, rekao je ministar Medved.

“Kukavički, podli hitac ovdje je prekinuo život hrabrog čovjeka koji je savjesno radio svoj posao, a njegov posao i poziv bio je prenositi istinu, hrabriti nas i otvarati oči svijetu, koji nije vidio ili nije želio vidjeti cjelinu zla, koje je napalo naš san o neovisnosti, slobodi i demokraciji. Zločinac je prekinuo život, ali nije zaustavio istinu”, rekao je župan Celjak.

 

 

Obilježavanju je prisustvovao župan Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.
„Kukavički, podli hitac ovdje je prekinuo život hrabrog čovjeka koji je savjesno radio svoj posao, a njegov posao i poziv bio je prenositi istinu, hrabriti nas i otvarati oči svijetu, koji nije vidio ili nije želio vidjeti cjelinu zla, koje je napalo naš san o neovisnosti, slobodi i demokraciji. Zločinac je prekinuo život, ali nije zaustavio istinu“, istaknuo je Celjak.
Supruga Gordana Lederera, Ana i kći Petra, prve su odale počast polaganjem vijenca kod spomen-obilježja.

 

Izaslanik predsjednika Vlada Republike Hrvatske bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz kojega su bila dva državna tajnika Domagoj Orlić i Mladen Pavić. U odavanju počasti sudjelovali su i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici Hrvatske televizije, kolege novinari i snimatelji i predstavnici braniteljskih udruga.

 

 

Naslovna fotografija – Ministarstvo branitelja

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije