Obilježena 31. obljetnica pogibije Gordana Lederera

imp

Gordan Lederer 1

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice obilježena je 31. obljetnica pogibije Gordana Lederera, ratnog fotografa, snimatelja i djelatnika Hrvatske radio televizije.
Gordan Lederer poginuo je 10.kolovoza 1991.godine na novinarskom zadatku, na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Ubijen je dok je kamerom pratio akciju pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Uz obitelj Gordana Lederera i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, obilježavanju su nazočili i kod spomenika Slomljeni pejzaž polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odali izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Zdravko Jakop, državna tajnica Željka Josić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, izaslanstvo Grada Zagreba, izaslanik ravnatelja HRT-a Renato Kunić, predstavnici policije i Hrvatskog generalskog zbora te udruga iz Domovinskog rata.

“Lederer je svojom kamerom na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja. Na tome ćemo mu biti vječno zahvalni”, kazao je ministar Medved, dodavši da će njegovi zapisi zauvijek biti dio povijesti i zorni pokazatelji istine o Domovinskom ratu i agresije na Hrvatsku.

 

“Naš Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj, on je bio uzor i snaga u mnogim teškim trenucima. Nažalost, njegov život ugašen je neprijateljskim hicem i unatoč našim naporima, neprijateljske snage nisu dopustile hitan prijevoz do bolnice. Prije 31 godinu obitelj Gordana Lederera izgubila je sina, supruga i oca, a mi, hrvatski branitelji, izgubili smo istinskog prijatelja i svjedoka toga vremena”, istaknuo je Medved.

Dodao je da nas spomen na Lederera uvijek mora podsjećati na ljubav prema domovini i iskrenu žrtvu za nju, a da spomen-obilježje mora biti simbol pobjede u Domovinskom ratu.

 

“Nikad ne zaboravimo da smo iz tog nametnutog rata izašli kao pobjednici. Na svima nama je da šaljemo poruke zajedništva, upornosti, hrabrosti i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja, a neka nam zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu budu zalog za budućnost”, kazao je Medved, dodavši da moramo glasno i jasno pronositi istinu o Domovinskom ratu, baš kako je to činio Gordan Lederer.

 

“Dragi Gordane, današnje generacije s ponosom izgovaraju tvoje ime i ostajemo ti trajno zahvalni”, poručio je ministar Medved.

 

Izvor i fotografije – Ministarstvo hrvatskih branitelja

 

 

 

najčitanije